Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Borús kilátások 2008-ra

Nincsen a jelenlegi kormánynak vállalható jövőképe. Növekszik az infláció, magas a munkanélküliség, hónapról hónapra romlanak a gazdasági mutatók. Az adórendszer átalakítási javaslatai főként a magas keresetűeket hoznák jobb helyzetbe, ezért a lehető leghamarabb meg kell kezdeni az adó- és járulék módosítást. - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

A szakszervezeti vezető kifejtette: újra növekszik az infláció, magas a munkanélküliség, hónapról hónapra romlanak a gazdasági mutatók.
Borsik János szerint a március 26-án közzétett adatok alapján az idén a GDP 2,5 százalékkal nő a korábbi előjelzések szerinti 3 százalékkal szemben, az infláció pedig éves szinten várhatóan 6 százalék lesz. Mindezek mellett nem csökkennek a bérekre rakodó terhek, és a tavaly bekövetkezett 4,8 százalékos reálkereset-csökkenés után az idén is csak jó esetben maradhat meg a bérek vásárlóértéke.

Véleménye szerint az adórendszer átalakítási javaslatai főként a magas keresetűeket hoznák jobb helyzetbe, szemben az átlagos és átlag alatti keresettel rendelkezőkkel. Ezért a lehető leghamarabb meg kell kezdeni az adó- és járulék módosítást - hangsúlyozta, hozzátéve: csökkenteni kell a munkavállalói és munkáltatói oldal terheit is.
Úgy vélekedett, a szükséges átalakulások időkerete valószínűleg eléri a 2010-es évet, mértékének pedig legalább 1500- 2000 milliárdosnak kell lennie ahhoz, hogy érezhetően kihasson a gazdaságra.
A szakszervezeti vezető kifejtette: újra növekszik az infláció, magas a munkanélküliség, hónapról hónapra romlanak a gazdasági mutatók.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek