Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Bővült az irodapiaci kereslet

A budapesti A-kategóriás irodapiacon 100 312 négyzetméterre volt kereslet a tavalyi negyedik negyedévben, ugyanakkor a rendelkezésre álló terület két átadással, 20 600 négyzetméterrel bővült - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) hétfőn az MTI-vel.

Az A-kategóriás épületekkel szemben elvárás a reprezentatív homlokzat, színvonalas szolgáltatás - étterem, biztonsági szolgálat -, reprezentatív központi recepció, őrzött mélygarázs, rugalmas belső térkialakítás, álpadló és álmennyezet, kiépített számítógép-hálózat, korszerű légkezelés.

A kereslet a negyedik negyedévben 5 százalékkal magasabb volt a harmadik negyedévben rögzített értéknél, viszont 17 százalékkal elmaradt a 2011 azonos időszakában mérttől. A teljes bérbeadáson belül az új szerződések részesedése 44 százalék volt, a többi szerződés-hosszabbítás.

A tavalyi teljes újiroda-kínálat alig haladta meg az utolsó negyedéves bővülést: 22 951 négyzetméter volt. Ezzel a teljes kínálat 3 196 405 négyzetméterre nőtt. Ebből 2 642 822 négyzetméter a modern, spekulatív fejlesztésű irodaterület, és 553 583 négyzetméter a saját tulajdonban lévő irodaház.

A teljes A-kategóriás kereslet 2012-ben 344 977 négyzetméter volt, 13 százalékkal maradt el az előző évitől.

A kihasználatlansági ráta 21 százalék volt a negyedik negyedévben, amely fél százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még mindig 1,8 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi volt.

A B-kategóriás irodakínálat Budapesten - a piaci szereplők becslése szerint - 600 ezer négyzetméter.

A B-kategóriás irodák jó minőségű, új építésű vagy felújított, de a luxus irodáknál olcsóbb kivitelezésű, alacsonyabb szintű szolgáltatást nyújtó épületekben találhatók. A műszaki tartalom és a szolgáltatási csomag itt is magába foglalja a kiépített számítógépes és telefonhálózatot, az irodaterek légkondicionálását, a mélygarázst és a biztonsági szolgálatot.

Az A-kategóriás irodák összesítését készítő BIEF tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Robertson Hungary, Eston International és a Jones Lang LaSalle.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter