Megjelent: 10 éve

Csak minden ötödik cég könyvelése van rendben

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult „megállapítással", azaz az adóhiány feltárásával. Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek - tudósít a feketelista.hu.

A feketelista.hu összegezte azoknak a cégeknek listáját, amelyek adóhiánya a 2012. évben meghaladta a 100 millió forintot. Az összegzésből kiderül, hogy 57 százalékuk budapesti székhelyű, amit a főváros nagyobb gazdasági súlya magyaráz. A nagyvárosok legfeljebb néhány vállalkozással szerepelnek, kivéve Kecskemétet, ahonnan öt cég is bekerült a "toplistára". Feltűnő viszont, hogy tizenkét, több száz millió forint adóhiánnyal rendelkező cégnek kisközségekben van a székhelye. Az is szembetűnő, hogy a százas lista vállalkozásainak 96 százaléka korlátolt felelősségű társaság; mindössze egyetlen részvénytársaság és három betéti társaság található közöttük.

Adóellenőrzés kockázati elemzés alapján

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult "megállapítással", azaz az adóhiány feltárásával. Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek - tudósít a feketelista.hu portál. Ez a durva arány döntően azzal magyarázható, hogy lényegesen nőtt a kiválasztás hatékonysága. Korábban egy program véletlenszerűen választotta ki a revízió alá vont cégneveket. Most az ellenőrök előzetes kockázati elemzés alapján elsősorban ott jelennek meg, ahol számítani lehet a szabálytalanságra, a csalásra. (Az előzetes szűrés "fűnyíróelv" szerinti működése miatt olyan cégek adószámát is megszüntették, amelyekkel semmi gond nem volt. Erről itt olvashat bővebben.) Esetenként egyes kötelezettségeket kiemelten kezelnek, például a nyugtaadást, a be nem jelentett alkalmazottakat vagy a megjelölt gazdasági tevékenység valódiságát.

Minden évben meghatározzák azokat a szakmai területeket is, amelyeket kiemelten ellenőriznek. 2013-ban általában a nagykereskedelmet, továbbá a dísznövény-, vetőmag-, műtrágya-kiskereskedelmet, a munkaerő-piaci szolgáltatást, valamint a biztonsági tevékenységet vizsgálják. Az átlagosnál nagyobb figyelmet fordítanak majd a csomagküldő és internetes kereskedelem, az adószakértői tevékenység, valamint a humán-egészségügyi ellátás területén tevékenykedő cégek adóbevallásaira.Hogy mit vizsgál idén különös figyelemmel az adóhatóság, arról itt olvashat bővebben.

Nem olcsó játék adóval hátralékba kerülni

Az adóhatóság egyre inkább az adóvégrehajtás eszközéhez nyúl, emiatt az elmúlt évben a megelőző esztendőhöz képest 13,8 százalékkal nagyobb összegű adótartozás beszedésére indult végrehajtás. A tavaly behajtott összeg 9,4 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi összeget, és 340,7 milliárd forintra rúgott. A behajtási formákat tekintve: az inkaszók összege 15,3 százalékkal, a jövedelem letiltásoké 2,8 százalékkal, az ingó végrehajtásoké pedig 4,9 százalékkal növekedett; ez utóbbi keretében 6,8 százalékkal nagyobb értékben foglaltak le járműveket.

A feltárt adóhiányt adóbírsággal és késedelmi kamattal "fejelik" meg az ellenőrök. Így az adó befizetésén felül 50 százalék bírság terheli a mulasztót, sőt bizonyos esetekben például a könyvelés meghamisítása esetén a bírság az adóhiány akár 200 százaléka is lehet. A késedelmi kamat pedig - mindaddig, amíg az adóhátralékos ki nem egyenlíti tartozása összegét - a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatának kétszerese. Nem olcsó játék tehát adóval hátralékba kerülni. Felvetődik a kérdés: mennyi idő alatt kell az adósnak a hátralékát kiegyenlítenie? Az adóhatóság szerint esedékességkor. Az esedékesség pedig a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 nap. Ha az érintett nem nyújt be fellebbezést az elsőfokú határozat ellen, akkor a fellebbezési határidő lejártával (utólagos adómegállapítás esetén ez 30 nap), a másodfokú határozat pedig a közléssel (átvétellel) válik jogerőssé. Ezután még 15 nap áll rendelkezésre a határozatban megállapított adó, adóbírság, késedelmi pótlék befizetésére.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek