Megjelent: 4 éve

Csak nyer a társadalom, ha nem zárja ki a hátrányos helyzetű csoportokat

Ünnepélyes aláírási ceremónia keretében újabb szervezetek csatlakoztak a Sokszínűségi Egyezményhez, azaz a Diversity Charter mozgalomhoz. A korábbi aláírókkal együtt már 54 vállalat fejezte ki elköteleződését a diszkriminációmentes vállalati kultúra mellett.

images

images

Az aláíró cégek munkavállalóik és a piaci környezet számára is egyértelműen üzenik, hogy hisznek a szervezeti sokszínűségben, és hajlandóak tenni érte. Az újonnan csatlakozók között vannak kis- és nagyvállalatok, de érkeztek aláírók a civil szférából és a médiából is.

Az aláírási ceremóniát a "Generációk együttműködése a munkahelyen" című szakmai meetup előzte meg. A rendezvény mind a szervezők, mind a résztvevők visszajelzései alapján nagyon hasznos volt. Többek között szó volt a kormány foglalkoztatás-központú CSR Cselekvési Tervéről, illetve Generációs kihívások sokszínűsége a munkahelyeken témában kerekasztal-beszélgetést tartottak.

A szakmai rendezvény megszervezésével a mozgalom hazai bevezetője, az mtd Tanácsadói Közösség azt kívánta megmutatni, hogy a cégek a csatlakozással egy közösség tagjai lesznek, amely az információ-, tudás és tapasztalatcsere, továbbá a jó gyakorlatok megismerése révén hozzájárul a szervezetek további fejlődéshez.

Tardos Katalin, az mtd Tanácsadói Közösség munkatársa kiemelte, hogy minden felelős foglalkoztató számára fontos, hogy nyilvánosan beszéljen arról, milyen értékek mentén működik. Erre ad lehetőséget a Sokszínűségi Egyezmény. A vállalat ezzel üzen a stratégiai partnereinek, fogyasztóinak, beszállítóinak, alkalmazottainak, leendő munkavállalóinak. A csatlakozó cégek számára lehetőséget teremt kapcsolatépítésre, tudásmegosztásra, elősegíti a munkaerő-megtartást. Nemzetgazdasági szinten, ha a munkaerőpiac nem zárja ki a hátrányos helyzetű csoportokat, ha lehetőséget ad, hogy mindenki képességeinek megfelelő munkát végezzen, az csak nyereség lehet a társadalom számára. A magasabb foglalkoztatási arány eredményeképpen több lesz az adóbefizetés és kevesebbet kell állami segélyekre költeni.

Bognár Károly, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója szerint, ha széles körben elterjedne a munkahelyi sokszínűség kultúrája Magyarországon, egy sokkal egészségesebb társadalomban élhetnénk. Kiemelte, a KÖVET külön figyelmet fordít női dolgozóira, azt szeretnék, hogy senki ne induljon hátránnyal azért, mert gyermekeket nevel, ennek érdekében lehetőséget biztosítanak távmunkára is.

A Sokszínűségi Egyezményt bármely cég aláírhatja, egyetlen kritérium az egyenlő bánásmód tisztelete, és az a szándék, hogy a cég sokszínű szervezeti kultúrát alakítson ki. A mozgalomhoz csatlakozók vállalják ugyanis, hogy lépéseket tesznek a vállalat irányítása területén a sokszínűség megteremtéséhez, olyan humán erőforrás politikát alkalmaznak, mely egyenlő bánásmódot biztosít: korra, nemre, faji hovatartozásra, bőrszínre, politikai nézetre, fogyatékosságra való tekintet nélkül. Vállalják továbbá, hogy megvédik dolgozóikat a diszkriminációval szemben, a munkavállalók bevonásával esélyegyenlőségi tervet készítenek, és folyamatosan nyomon követik a kitűzött célok megvalósulását.

Az újonnan aláíró szervezetek: BASF Hungária Kft., BCCH Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, BFH Európa Kft., CEIPES Hungary Egyesület, Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, Civil Rádió, Dealogic Hungary Kft., Geomédia Zrt., iData Kft., KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért, Lexmark International Technologies Hungária Kft., Settlers Relocation Szolgáltató Kft., Szerencsejáték Zrt.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter