Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Családpolitika: nyilvános vitára hívja Szabó Tímea Harrach Pétert

Nyílt levélben hívja családpolitikáról szóló vitára a kereszténydemokrata Harrach Pétert Szabó Tímea, a PM politikusa.

images

images

Az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a jövőorientált családpolitika nem egypárti politika, annak a kormányzó pártok és az ellenzék támogatását is bíró tartalmúnak kell lennie. A családok ugyanis nem bal- vagy jobboldaliak, nem szelektálni kell közöttük, hanem biztatni és segíteni őket - teszi hozzá az ellenzéki politikus.

Szabó Tímea arra hívja fel a figyelmet, hogy a Világbank adatai szerint Magyarország tavaly visszacsúszott a magas jövedelmű országok közül a közepesen magas jövedelmű országok sorába. A Tárki felmérése pedig arról számol be, hogy a magyar népesség 46,6 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben.

Egy fiatal, családot tervező pár számára elborzasztó lehet az a tény, hogy szegények 28 százaléka gyerek, és összességében 42 százalékuk 25 év alatti - írja Szabó Tímea, aki szerint a politika által előidézett problémákat a politikának is kell megoldania.

Ezért kezdeményezi, vitassák meg nyilvánosan, hogy a Harrach Péter által is megjelölt demográfiai problémák milyen módon kezelhetőek, milyen az előremutató családpolitika, milyen a nőkre autonóm, döntéseket meghozni képes egyenrangú félként tekintő politika, hogyan lehet a család és a munka egyensúlyát megteremteni.

Harrach Péter csütörtökön arról beszélt, hogy olyan hosszú távú, kormányzati ciklusokon átívelő családpolitikára van szükség, amely segíti a biztonságos gyermeknevelést. A KDNP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Európában igen rossz a népesedési helyzet, ennek mélyén egyfajta értékválság húzódik meg. Magyarországon pedig 1981 óta folyamatosan romlik a helyzet - közölte.

Kifejtette: ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretű város lakossága tűnik el. Évente 36 ezer a házasságkötések és 22 ezer a válások száma - mondta, és a házasságkötésekkel kapcsolatban megjegyezte: demográfiai szempontból ez a legtermékenyebb, legtartósabb együttélési forma.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter