Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Családpolitika: nyilvános vitára hívja Szabó Tímea Harrach Pétert

Nyílt levélben hívja családpolitikáról szóló vitára a kereszténydemokrata Harrach Pétert Szabó Tímea, a PM politikusa.

images

images

Az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a jövőorientált családpolitika nem egypárti politika, annak a kormányzó pártok és az ellenzék támogatását is bíró tartalmúnak kell lennie. A családok ugyanis nem bal- vagy jobboldaliak, nem szelektálni kell közöttük, hanem biztatni és segíteni őket - teszi hozzá az ellenzéki politikus.

Szabó Tímea arra hívja fel a figyelmet, hogy a Világbank adatai szerint Magyarország tavaly visszacsúszott a magas jövedelmű országok közül a közepesen magas jövedelmű országok sorába. A Tárki felmérése pedig arról számol be, hogy a magyar népesség 46,6 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben.

Egy fiatal, családot tervező pár számára elborzasztó lehet az a tény, hogy szegények 28 százaléka gyerek, és összességében 42 százalékuk 25 év alatti - írja Szabó Tímea, aki szerint a politika által előidézett problémákat a politikának is kell megoldania.

Ezért kezdeményezi, vitassák meg nyilvánosan, hogy a Harrach Péter által is megjelölt demográfiai problémák milyen módon kezelhetőek, milyen az előremutató családpolitika, milyen a nőkre autonóm, döntéseket meghozni képes egyenrangú félként tekintő politika, hogyan lehet a család és a munka egyensúlyát megteremteni.

Harrach Péter csütörtökön arról beszélt, hogy olyan hosszú távú, kormányzati ciklusokon átívelő családpolitikára van szükség, amely segíti a biztonságos gyermeknevelést. A KDNP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Európában igen rossz a népesedési helyzet, ennek mélyén egyfajta értékválság húzódik meg. Magyarországon pedig 1981 óta folyamatosan romlik a helyzet - közölte.

Kifejtette: ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretű város lakossága tűnik el. Évente 36 ezer a házasságkötések és 22 ezer a válások száma - mondta, és a házasságkötésekkel kapcsolatban megjegyezte: demográfiai szempontból ez a legtermékenyebb, legtartósabb együttélési forma.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter