Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Csökken az állami cégvezetők fizetése július elsejétől

Korlátozzák az állami cégvezetők javadalmazását július elsejétől, az állami tulajdonú társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak tiszteletdíja a felére csökken, a vezetők havi bruttó fizetése pedig legfeljebb 2 millió forint lesz havonta.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már korábban döntött a korlátozó intézkedésekről, és lesz, ahol megszüntetik az igazgatóságot, vagy összevonják a felügyelőbizottsággal.

Az újonnan kinevezett állami cégvezetők havi bruttó fizetése nem haladhatja meg a 2 millió forintot. A már munkaviszonyban lévő vezetőkhöz pedig, akiknek a havi bruttó fizetése ezen felül van, azzal a kéréssel fordult a vagyonkezelő, hogy fizetésük havi bruttó 2 millió forint feletti részét jótékony célra ajánlják fel. A vezetők ennek eleget téve a felajánlásokat megtették - mondták el korábban az MNV-nél.

A vezetők a 2008. évre megállapított prémiumuk - amelynek kifizetésére 2009-ben kerül sor - 50 százalékát már felajánlották az erdőtelepítési program megvalósítására. A felajánlások befizetése megkezdődött.

Az igazgatósági (ig) és felügyelőbizottsági (fb) testületek összköltségét 50 százalékkal csökkentik, három módon. Az MNV Zrt. megvizsgálja, mely társaságoknál szüntethető meg az ig. Ahol erre lehetőség van, ott a megszűnő testület jogkörét a továbbiakban a társaság első számú vezetője gyakorolja majd.

Az MNV Zrt. megvizsgálja továbbá, hogy mely társaságoknál nyílik lehetőség az ig-k és fb-k taglétszámának csökkentésére, meghatározza a létszámcsökkentés mértékét, és ezt követően racionalizálja a testületi létszámot, illetve dönt az ig- és fb- tagok tiszteletdíjának csökkentéséről.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter