Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Csökkent az álláskeresők száma Szabolcsban

Tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: júniusban az előző hónaphoz képest csaknem ezerrel kevesebben, összesen 54.320-an szerepeltek a munkaügyi nyilvántartásban - közölte honlapján a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Az adatok szerint júniusban folytatódott az immár öt hónapja tartó folyamatos csökkenés: májushoz képest 1,3 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 5,8 százalékkal kevesebb állástalant regisztráltak a megyei munkaügyi kirendeltségek. Mátészalka és Tiszavasvári térségében nem változott, másik hét körzetben viszont csökkent a munka nélkül lévők száma, a legnagyobb változás arányaiban és a létszámot tekintve is a nyíregyházi és csengeri kistérségben volt tapasztalható.

Júniusban 5.178-an kérték felvételüket a munkaügyi nyilvántartásba, közülük 863-an első alkalommal keresték fel a kirendeltségeket.

Egy hónap alatt az álláskereső férfiak száma 1,4 százalékkal (26.746), a nőké 1,2 százalékkal (27.574) csökkent. Az összes álláskereső mintegy 28 százalékát kitevő tartós álláskeresők száma 15.032 volt a zárónapon. A kirendeltségek esetében a több mint egy éve munkát keresők csoportjának aránya Baktalórántháza vonatkozásában volt a legmagasabb (33,1 százalék), míg Nyírbátor körzetben a legalacsonyabb (20,8 százalék).

Június végén a megyében regisztrált állástalanok 59,9 százaléka, azaz 32.556 munkanélküli nem rendelkezett szakképzettséggel, számuk egy hónap alatt 1,8 százalékkal, arányuk 0,3 százalékponttal mérséklődött. A 21.764 fős szakképzett álláskeresői állomány 9,5 százalékának volt felsőfokú végzettsége. A pályakezdő álláskeresők száma júniusban 7.443 volt a megyében, arányuk a regisztráltakon belül 13,7 százalékot tett ki.

Júniusban ezer új munkaerőigény-bejelentés történt a megye munkaügyi kirendeltségein, amely összesen 3,1 ezer újonnan bejelentett álláshelyet jelentett - derül ki az adatokból. A bejelentett állások 78 százalékához a foglalkoztatók állami támogatást igényeltek; ez harminc százalékkal volt magasabb, mint májusban.

A munkáltatók mintegy hétszáz nem támogatott álláshelyet is jeleztek a kirendeltségek felé, ezek száma egy hónap alatt megduplázódott. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében így összességében 5.519 betölthető álláshelyet tudtak felkínálni a kirendeltségek ebben a hónapban.

Az állástalanok közül 27.585-en kaptak valamilyen ellátást júniusban, ami 3,3 százalékkal kevesebb a májusi adatnál. A csökkenés ellenére azonban még mindig minden második álláskereső kapott valamilyen ellátást az önkormányzattól vagy a munkaügyi központtól.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk