Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Csökkentenék a román közsszolgák bérét

A román kormány csökkenteni tervezi az állami intézményeknél dolgozók bérét és a teljesítménnyel összefüggő bérezést vezet be az állami vállalatoknál a bérspirál megfékezésére.

A tervet, amelyet kedden vitat meg a román kabinet, egy médiakampány előzte meg, amelyben azzal vádoltak meg magas rangú tisztviselőket, hogy a fizetésük elérheti akár a 50 ezer eurót is. Egy hónappal a november 30-i parlamenti választás előtt a bérezés a kampány egyik fő kérdésévé vált.

Köztisztviselők ezrei követelnek béremelést a magánszektorban bekövetkezett gyors növekedésre hivatkozva. Az országban a havi átlagbér 340 eurónak felel meg. Szakértők szerint azonban a gazdaság túlfűtött, mivel a magas bevételek serkentik a fogyasztást, s így gerjesztik az inflációt és növelik a folyó fizetési mérleg hiányát. Gazdasági szakértők szerint a költségvetési deficit jövőre kiszabadulhat az ellenőrzés alól, ha a gazdasági növekedés a világpiaci válság miatt drámai módon lelassul, és az adóbevételek nem lesznek képesek fedezni a pótlólagos kiadásokat.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter