Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Csúcsjövedelmek Nyugat-Dunántúlon

A legnagyobb összegű jövedelmet kimutató nyugat-dunántúli adózó 1 milliárd 871 millió forintot bevételre tett szert tavaly, ami után 468 millió forint adót fizetett - közölte az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

A közel kétmilliárd forintot kereső Győr-Moson-Sopron megyei magánszemély úgy jutott a jövedelemhez, hogy vállalkozásából vagyont vont ki. Ez a jövedelem 60 százalékkal magasabb, mint az előző évi legmagasabb elkülönülten adózó jövedelem volt. A régió TOP 100-as listájának 100. helyén álló adózó 47 millió forint elkülönülten adózó jövedelmet vallott. A 100-as listán az átlagjövedelem 131 millió forint, 4 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A TOP jövedelmet elérők között 50-en Győr-Moson-Sopron megyeiek, tizennyolcan Vas megyében, harmincketten Zala megyében tevékenykedő magánszemélyek. A régió TOP 100 jövedelmei között 11 külföldi állampolgáré. A nemek szerinti megosztásban koránt sem egyenlő a kép, mindössze 12 nő szerepel a listán. A Nyugat-dunántúli régióban adózó magánszemélyeknél 136,3 milliárd forint adófizetési kötelezettséget mutattak ki az elmúlt évi jövedelmeik után, 6,9 százalékkal, azaz 8,8 milliárd forinttal többet mint egy évvel korábban.

A szervezet - a tavalyi évről szóló bevallások jellemzőit számbavevő - összegzéséből kiderül, hogy a magánszemélyek az adóbevallás beadásával egyidejűleg 6,2 milliárd forint befizetési kötelezettséget szerepeltettek, amely közel 20 százalékkal kevesebb az előző évinél. A visszaigénylési jogosultság viszont 13,8 százalékkal növekedett a bevallásokban és elérte a 12,1 milliárd forintot. A tavalyi évről az előző évinél ezer fővel több, összesen 457,6 ezer magánszemélyt érintő adóbevallás, egyszerűsített adóbevallás és munkáltatói elszámolás érkezett a régióba.

Az első ízben a 2008-as adóévre bevezetett egyszerűsített adóbevallás sikerét jelzi, hogy az új lehetőséggel 24,1 ezer magánszemély, az összes adózó 5,3 százaléka élt. Ennek következtében a korábbi évektől eltérően 2,2 százalékkal csökkent az önbevallók aránya, bár még így is a magánszemélyek 85 százaléka ezt az elszámolási módot választotta. Ennél nagyobb arányban, 13,3 százalékkal csökkent a munkáltatóktól az adóhivatalhoz eljuttatott adatszolgáltatás.

A 2008-as adóévben az adózók több mint 748 milliárd forint összevont jövedelmet vallottak be, ami 56,1 milliárd forinttal haladta meg az előző évi hasonló adatot. A jövedelem növekedését elsősorban a munkaviszonyból származó bértömeg 7,4 százalékos, valamint az adóterhet nem viselő járandóságok 19,5 százalékos emelkedése idézte elő. A munkaviszonyból származó bérjövedelem egy főre jutó átlaga meghaladta a havi 136 ezer forintot 2008-ban, ez 7,1 százalékos emelkedést jelent, magasabbat a 4,9 százalékos országos átlagnál. A régiós átlagbérek a nagyobb növekedés ellenére még mindig havonta 20 ezer forinttal az országos átlag alatt maradtak.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek