Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Csúcson a foglalkoztatás Németországban

Szeptemberben is rekordot döntött a foglalkoztatás Németországban, ráadásul az előző havinál gyorsabb növekedéssel. 40, 052 millióan voltak állásban 341 ezerrel többen, mint tavaly szeptemberben, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban kedden.

images

Augusztusban 39, 711 millióan rendelkeztek bejelentett munkahellyel, 105 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

A szeptemberi létszám a legnagyobb az ország 1990. októberi újraegyesítése óta, az előző rekordot augusztusban jegyezték. A szeptemberi létszám a 15-64 év közötti lakosság 70, 7 százalékát teszi ki, ezzel Németország teljesíti a 2010-re tervezett Európai Unió által kitűzött célt.

A foglalkoztatottak száma az exportgazdaság bővülése és a sok beruházás miatt nő, de a szerény béremelkedés miatt a javulás nem látszik meg a lakossági fogyasztáson, a GDP-növekedés legfontosabb kínálati oldali tényezőjén.

A lakossági fogyasztás az idei első és a második negyedévben rendre 0, 2-0, 2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tavalyi utolsó negyedben, az idei áfa-emelés miatt előre hozott vásárlások miatt, még 1, 9 százalékos volt a lakossági fogyasztás éves többlete változatlan áron, tavaly egész évben azonban átlagosan csak 0, 9 százalékos.

Az egész EU-ban Németországban majdnem a legkisebb a bérnövekedés üteme.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent a munkanélküliség áprilisban Lengyelországban

A regisztrált munkanélküliek száma 25 ezerrel csökkent márciushoz képest. Teljes cikk

Bevezethetik a hatnapos munkahetet Oroszországban

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került az orosz gazdaság. Teljes cikk

Sztrájkot hirdettek szerdára az oktatási szakszervezetek Romániában

Múlt szerdán a szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett a magasabb bérekért Bukarestben. Teljes cikk