Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Délben véget ért a sztrájk

Gaskó István elmondta, hogy a döntést a VDSZSZ sztrájkbizottsága hozta meg. A testület úgy ítélte meg, hogy a sztrájk elérte célját: a vasutasok részt vettek a munkabeszüntetésben, támogatva a többi ágazatban sztrájkolókat. Délre minden területen - köztük az egészségügyben, oktatásban, a GYSEV-nél - befejeződött a sztrájk, és a vasutasok is ehhez igazították munkabeszüntetésüket.

Hogyan zajlott az országos sztrájk?

A MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel közölte: a legtöbb helyen, ha késésekkel is, de elindultak délelőtt a járatok. Az oktatási és az egészségügyi intézményeket csak nagyon kis mértékben érintette a sztrájk, az érettségik rendben zajlanak. A fővárosban nem okozott komolyabb gondot a tömegközlekedésben a LIGA-sztrájk, s például Békés megyében is közlekedik az összes busz és vonat.

Nem sztrájkoltak a postások, a dolgozók időben beérkeztek munkahelyükre és felvették a munkát. Tolna megyében sem az egészségügyi dolgozók, sem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjai nem csatlakoztak a LIGA pénteki sztrájkjához. Zala megyében az autóbuszjáratok menetrend szerint közlekedtek, az oktatási intézményekben rendben zajlottal az érettségi vizsgák, a megyei kórházban pedig mindössze öt orvos jelezte, hogy 13 órától 15 óráig csatlakozik a sztrájkhoz. Vas megyében a legnagyobb cégeket szintén nem érintette a sztrájk, a szentgotthárdi Opel gyárban zavartalanul zajlik a termelés, a szállításokat viszont más napokra ütemezték.

A sztrájk kapcsán a Tesco az MTI-vel közölte: áruházaik működését semmiben nem befolyásolja a péntekre meghirdetett LIGA-sztrájk, sem az ellátás, sem a nyitva tartás nem változott.
Ehhez hasonlóan Heves megyében sem az egészségügyi intézményeket, sem az energiatermelést nem akadályozza a sztrájk.

A MÁV közölte, hogy a budapesti elővárosi közlekedésben az utasok számára kedvezően alakultak a délelőtti órákban az eljutási lehetőségek, hiszen mind Budapest-Déli, mind Budapest-Nyugati pályaudvar közlekedtek a vonatok. A Nyugati pályaudvaron - egy rövid megszakítást követően - 9 óra 50 perctől újból teljes a közlekedés. A főpályaudvarok közül egyedül a Budapest-Keleti tartotta fel a vonatokat, ez azonban a nemzetközi vonatokra is kihatással volt, ezért azok nem közlekedtek.

A MÁV közölte azt is, hogy a jelentős forgalmat lebonyolító szolnoki állomáson zavartalan a közlekedés, míg például Balassagyarmat térsége a vezető jegyvizsgálók munkabeszüntetése miatt vasúttal nem elérhető.

Észak-kelet Magyarországon a korábbi sztrájkokhoz képest jelentős változás, hogy az eddig legkitartóbb csomópontokban sokan újból felvették a munkát, így például Miskolcon is megindulhatott a közlekedés. A másik, a sztrájk által leginkább fenyegetett régióban, Kelet-Magyarországon szintén javult a közlekedési helyzet. A korábbi sztrájkokkal ellentétben Nyíregyháza és Debrecen is indít és fogad járatokat.

A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott, ám például a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezet az Electrolux nyíregyházi gyárban szolidaritási sztrájkot hirdettek péntek délelőttre.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter