Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Demonstrál a Közúti Közlekedési Szakszervezet

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szervezésében demonstrációt tartanak ma 12 órától a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos jogszabály miatt.

A szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a buszok típusától függjön, hogy a járművezető igénybe veheti-e a korkedvezményes nyugdíjat vagy sem. A tiltakozó eseményre mintegy 1500-2000, a menetrendszerinti buszközlekedésben dolgozó volános illetve BKV-s buszvezetőt, és karbantartó munkavállalót várnak.

A KKSZ szerint a törvény diszkriminatív, mert a buszvezetőknek járó korkedvezmény annak függvénye, hogy a munkavállaló vezetett-e olyan járművet, amelynek típusa a korkedvezményre jogosít. A jogszabály szerint ugyanis az 1992. március elseje előtt forgalomba állított buszok egységesen jogosítanak a korkedvezményre, az ennél fiatalabb járműveket viszont minősíttetni kell.

A KKSZ elnöke jelezte: azt is követelik, hogy a közlekedésben dolgozó karbantartók is kerüljenek bele a kedvezményre jogosító munkaköri jegyzékbe, mert a munkavállalók szervezete ebben a munkakörben szintén fokozott igénybevételnek van kitéve.

A munkavállalói érdekképviselet azt is szeretné elérni, hogy az állam vállalja át a közszolgáltatást végző társaságoknál a korkedvezményes munkakörben dolgozók utáni korkedvezmény-biztosítási járulékot.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter