Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Demonstrál a Közúti Közlekedési Szakszervezet

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szervezésében demonstrációt tartanak ma 12 órától a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos jogszabály miatt.

A szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a buszok típusától függjön, hogy a járművezető igénybe veheti-e a korkedvezményes nyugdíjat vagy sem. A tiltakozó eseményre mintegy 1500-2000, a menetrendszerinti buszközlekedésben dolgozó volános illetve BKV-s buszvezetőt, és karbantartó munkavállalót várnak.

A KKSZ szerint a törvény diszkriminatív, mert a buszvezetőknek járó korkedvezmény annak függvénye, hogy a munkavállaló vezetett-e olyan járművet, amelynek típusa a korkedvezményre jogosít. A jogszabály szerint ugyanis az 1992. március elseje előtt forgalomba állított buszok egységesen jogosítanak a korkedvezményre, az ennél fiatalabb járműveket viszont minősíttetni kell.

A KKSZ elnöke jelezte: azt is követelik, hogy a közlekedésben dolgozó karbantartók is kerüljenek bele a kedvezményre jogosító munkaköri jegyzékbe, mert a munkavállalók szervezete ebben a munkakörben szintén fokozott igénybevételnek van kitéve.

A munkavállalói érdekképviselet azt is szeretné elérni, hogy az állam vállalja át a közszolgáltatást végző társaságoknál a korkedvezményes munkakörben dolgozók utáni korkedvezmény-biztosítási járulékot.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter