Megjelent: 9 éve

Dolgozz okosan! - megszülettek a nyertesek

Lezárult az Adecco Magyarország és a Creative Selector.hu közös innovációs pályázata. A kreatív ötletbörzén előtérbe került a távmunka és a részmunkaidő.

images

A kiírók olyan ötleteket vártak, amelyek hozzájárulhatnak a munkahelyteremtés dinamikusabbá és hatékonyabbá tételéhez, valamint új online közösségi szolgáltatások bevezetésével segítik a rugalmas foglalkoztatás hazai elterjedését.

A legtöbb szavazatot kapó tíz ötlet közül neves mentori kör választotta ki azt a kategóriánként két-két legéletrevalóbb ötletet, amelyek 1 200 000 forintos összpénzdíjazásban részesültek, hogy ötletüket megvalósíthassák.

Két kategóriába lehetett pályázni.

1. Munkát keresel, nem tudod mi alapján dönts?

A kiírók olyan webes tartalmak kialakítására, fejlesztésére várták az ötleteket, amelyek a munkahelyet kereső vagy váltás előtt álló aktív felhasználói közösséget vonzanak és tartanak össze. Szempont volt az is, hogy minél professzionálisabb, a napi életben is használható legyen a modell. Előny volt továbbá, ha az oldalhoz mobil-alkalmazás is párosítható. Tevékenységi terület: a munkahelykeresés, munkaerő-kölcsönzés és szakértői hálózatok kiépítése.

2. Közösség együttműködésére épülő szolgáltatások kialakítása

Olyan üzleti szolgáltatásokra várták a pályázatokat, amelyek a web, mobil és közösségi média hálózatokra épülnek és aktív közösséget tartanak össze. Tartalom: bármilyen speciális célcsoportban, tartalomban vagy felépítésben lehetett gondolkodni, a lényeg az ötlet és annak kidolgozottsága volt (webstruktúra, funkciók).

Díjazottak:

I. helyezett: Munkahely-keresés támogatása kategória: részmunkaidős/távmunka állásportál
Somlóvári Csilla, 400 000 forint

Az álláskeresők által oly régóta várt specifikus állásportálon kifejezetten részmunkaidős és távmunka állásajánlatokat lehet meghirdetni. Az oldalon olyan álláskeresők regisztrálhatnak, akik ilyen típusú munkát keresnek rövidebb vagy hosszabb időre. Céljuk egy olyan közösség kiépítése regisztrált tagjaik körében - akár álláskeresőként, akár munkaadóként -, amelynek tagjai részmunkaidőben, távmunkában vagy akár időszakos jelleggel keresnek vagy kínálnak álláslehetőséget. A www.resztavmunka.hu honlap elindításával elsősorban azoknak a munkavállalóknak szeretnének segíteni, akik kisgyermekes szülőként keresik a lehetőséget a munkavállalásra, de nem tudnak vagy nem szeretnének teljes munkaidőben visszatérni a munkaerőpiacra. Így akár gyes mellett, vagy később a gyermekük óvodás, iskolás korba kerülését követően is nyitottak a rövidebb munkaidőre vagy a távmunkában történő elhelyezkedésre, vagy - életkorukból adódóan (pl. 50 év felett) nehezebben találnak munkát, ezért nyitottak az alternatív megoldásokra, az atipikus foglalkoztatási formákra (részmunkaidő, job-sharing, távmunka)- eltérő okok miatt megváltozott munkaképességű munkavállalóként keresnek részmunkaidőben vagy távmunkában számukra megfelelő álláslehetőséget.

A fenti célcsoport viszonylagos kiszolgáltatottsága a mai hazai munkaerőpiacon ismert, de mindenki tudja, hogy a fenti álláskeresők elkötelezettsége, tenni akarása és - ha lehetősége adódik - a munkában nyújtott teljesítménye is megcáfolja az akár velük szemben, akár a részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban (indokolatlanul) kialakult munkáltatói előítéleteket.

II.helyezett: Munkahelykeresés támogatása kategória: Ösztöndíj.NET
Sóber Szabolcs, 200 000 forint

A vállalkozás egy, a maga nemében újszerű pályázat-figyelő honlapot kíván létrehozni. Céljuk a hazai és a szerteágazó nemzetközi információs hálózatok tartalmait egy oldalba sűrítve az érdeklődők elé tárni. Szeretnének mindent megosztani, amit arra érdemesnek találnak: ösztöndíjakat, szakmai gyakorlatokat, versenyeket, csereprogramokat, önkéntes munkákat, tanfolyamokat, tréningeket, díjakat.

A honlap az információszolgáltatáson túl a különböző ösztöndíj-programokban résztvevő fiatalok közösségi portáljaként is funkcionálna, ahol lehetőség nyílik a tapasztalatok és élmények megosztására is. Szeretnének továbbá egy olyan tudásbázist is létrehozni, ahol az érdeklődők hasznos információkat kaphatnak. Az elképzelések szerint ez egy folyamatosan bővülő adatbázis lenne, mely a látogatók által szabadon szerkeszthető segédanyagokat és tanácsokat,leírásokat is tartalmazna. A hallgatók előtt számtalan lehetőség marad kihasználatlanul, úgy gondolják, hogy ennek oka a megfelelő információ hiánya. A technika mellett a minőségi tartalmat az a szakértelem garantálja, amely az ötletgazdák mögött áll.

I. helyezett: Közösségi alapon szerveződő vállalkozás kategória: Gyöngy Klub
Keczán E. Mariann, 300 000 forint

A Gyöngy Klub mára Magyarország egyik legnagyobb és legkedveltebb ékszerkészítő közösségi portáljává vált. Az oldal sajátossága, hogy minden megtalálható egy helyen (kép, link, videó, fórum, hírek), így nem kell máshova menni egy adott információért. Az oldal kezdő, haladó, profi ékszerkészítőknek, illetve ékszerkedvelőknek ad fejlődési és ismerkedési lehetőséget. Az oldal közössége olyan emberekből áll, akik szeretik az egyedi ékszereket, és szívesen vásárolnának is ilyet. A vállalkozás azoknak jelentene platformot, akik otthon vannak, de nem akarják idejüket semmittevéssel tölteni, tehetségesek és dolgozni szeretnének.

II. helyezett: Közösségi alapon szerveződő vállalkozás kategória : Mindenki Óvodája
Oborni Katalin, 300 000 forint

Az oldal kisgyermekek felügyeletének megszervezésében segítene. Ha nincs elérhető nagyszülő vagy rokon és a bölcsőde sem fogad be, akkor ki vigyázzon a gyerekre, ha az anya munkát keres, tanul vagy éppen dolgozik? Nem veszik be a bölcsibe a gyereket, mert nem dolgozik az anyuka, de nem kap munkát, mert nem tudja megszervezni a gyerekre való vigyázást - ez a 22-es csapdája, melyet a Mindenki Óvodája ötlete feloldani kíván. "Te vigyázol az én kicsimre, cserébe én is viszonzom majd."

A cél alulról szerveződő, kis helyi közösségek/önsegítő csoportok létrehozása, főleg, de nem kizárólagosan kisgyerekes szülőknek, hogy segítsék egymást. Elsősorban a kisgyermekes nők munkaerő-piaci integrációját elősegítendő célok lebegnek a szemük előtt. Az ötlet tehát egy térképalapú online platform, ami abban segít, hogy offline közösségek jöjjenek létre.

A zsűri tagjai olyan neves HR szakemberek voltak, mint Cser Adrienn, a Nokia Komárom Kft. Humán Erőforrás Fejlesztési vezetője, Dr. Paál Péter, a HP Magyarország ügyvezető igazgatója, Dr. Rolek Frenc, a Budapest Bank HR igazgatója, vezerigazgató-helyettese, Gothárdi Ibolya, a Vodafone HR igazgatója, Kadala Miklós, a MKB Bank HR igazgatója, Kollár László, a Microsoft Magyarország innovációs igazgatója, Szőcs László, a MOL Nyrt. HR igazgatója, Vég Ottó, az Adecco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Creative Selector.hu weboldalán beadott projekttervek nem csupán a díjazás, hanem a népszerűsítés által is sikerre vezethetnek. Ha az ötletgazda ezúttal nem is nyert, egy tervezett vállalkozás apropóján is érdemes volt az elképzeléseket feltölteni, mivel a website többezres látogatottsága lehetővé teheti a fejlesztésben részt vevők, vagy leendő fogyasztói partnerek egymásra találását.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk