Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Dunaharasztin is a lakókörnyezethez kötik a segélyt

A hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően Dunaharasztin is megvonhatják a jövőben a bérpótló juttatást azoktól, akik nem tartják rendben házukat és annak közvetlen környezetét - közölte a polgármesteri hivatal aljegyzője kedden az MTI-vel.

A közfoglalkoztatásra vonatkozó szabályozás 2011 januárjában változott, az önkormányzatok azóta - helyi rendeletben - a lakókörnyezet rendben tartásához köthetik a bérpótló juttatás kifizetését. A rendelkezésre állási támogatást felváltó juttatás mértéke nem változott: a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával egyezik meg, ami jelenleg 28.500 forint.

A Dunaharaszti képviselő-testület a fontosabb szabályokat az egy hete hatályba lépett új helyi szociális rendeletben rögzítette; az ellenőrzések első tapasztalatai kedvezőek - mondta az aljegyző.

Kiss Gergely közlése szerint a településen nyolc éve érvényben lévő szociális rendeletet mindenképpen módosítani kellett, mert azt az élet többszörösen is felülírta. A változtatások egyike a bérpótló juttatás folyósítási feltételeinek újraszabályozása.

A havi 28.500 forintos juttatást a jövőben csak azok kaphatják kézhez, akiknek a háza, kertje, illetve ingatlanjának közvetlen környezete rendben van - sorolta az aljegyző az új előírásokat. Mint mondta, az érintett tulajdonosok nem csak a házukat kötelesek tisztán, rendben tartani, gondoskodniuk kell egyebek mellett az ingatlanhoz tartozó kerítés és a járdák megfelelő állapotáról.

Az ellenőrzések első tapasztalatai szerint a vizsgált ingatlanok 80 százaléka megfelelt az előírásoknak - közölte Kiss Gergely. Szerinte, mivel Dunaharaszti eleve rendezett településnek mondható, valószínűleg nem lesz szükség szankcionálásra, a bérpótló juttatást remélhetőleg senkitől sem kell majd megvonni.

Az aljegyző közlése szerint, ha valakinek a portája kifogásolható állapotú, felhívást küldenek számára a mulasztás 10 napon belüli pótlására. Ha a másodszori ellenőrzéskor sem találják rendben az ingatlant, a jegyző intézkedhet a bérpótló juttatás megvonásáról.

A Dunaharaszti képviselő-testület határozatát megelőzően számos település, közöttük Salgótarján, Paks, Gyöngyös, Balassagyarmat, Tarján és Tamási önkormányzata döntött arról, hogy a lakókörnyezet rendben tartásához köti a bérpótló juttatás kifizetését. Mezőkövesden a rendezett porta mellett legalább harminc nap, egy éven belüli igazolt munkavégzés is kell ahhoz, hogy valaki bérpótló juttatást kapjon.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
PDSZ: Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elégedetlen a Kásler Mikós által hétfőn bejelentett 10 százalékos szakmai pótlékkal. Teljes cikk

44 milliárd forintos autóipari beruházás Tatabányán

A tatabányai ipari parkban már több dél-koreai vállalat működik, a Lotte Aluminium Kft. a negyedik a sorban. Teljes cikk

Tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

Az intézményvezetők és helyetteseik a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékokat kapnak - mondta el Kásler Miklós. Teljes cikk