Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Dunaharasztin is a lakókörnyezethez kötik a segélyt

A hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően Dunaharasztin is megvonhatják a jövőben a bérpótló juttatást azoktól, akik nem tartják rendben házukat és annak közvetlen környezetét - közölte a polgármesteri hivatal aljegyzője kedden az MTI-vel.

A közfoglalkoztatásra vonatkozó szabályozás 2011 januárjában változott, az önkormányzatok azóta - helyi rendeletben - a lakókörnyezet rendben tartásához köthetik a bérpótló juttatás kifizetését. A rendelkezésre állási támogatást felváltó juttatás mértéke nem változott: a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával egyezik meg, ami jelenleg 28.500 forint.

A Dunaharaszti képviselő-testület a fontosabb szabályokat az egy hete hatályba lépett új helyi szociális rendeletben rögzítette; az ellenőrzések első tapasztalatai kedvezőek - mondta az aljegyző.

Kiss Gergely közlése szerint a településen nyolc éve érvényben lévő szociális rendeletet mindenképpen módosítani kellett, mert azt az élet többszörösen is felülírta. A változtatások egyike a bérpótló juttatás folyósítási feltételeinek újraszabályozása.

A havi 28.500 forintos juttatást a jövőben csak azok kaphatják kézhez, akiknek a háza, kertje, illetve ingatlanjának közvetlen környezete rendben van - sorolta az aljegyző az új előírásokat. Mint mondta, az érintett tulajdonosok nem csak a házukat kötelesek tisztán, rendben tartani, gondoskodniuk kell egyebek mellett az ingatlanhoz tartozó kerítés és a járdák megfelelő állapotáról.

Az ellenőrzések első tapasztalatai szerint a vizsgált ingatlanok 80 százaléka megfelelt az előírásoknak - közölte Kiss Gergely. Szerinte, mivel Dunaharaszti eleve rendezett településnek mondható, valószínűleg nem lesz szükség szankcionálásra, a bérpótló juttatást remélhetőleg senkitől sem kell majd megvonni.

Az aljegyző közlése szerint, ha valakinek a portája kifogásolható állapotú, felhívást küldenek számára a mulasztás 10 napon belüli pótlására. Ha a másodszori ellenőrzéskor sem találják rendben az ingatlant, a jegyző intézkedhet a bérpótló juttatás megvonásáról.

A Dunaharaszti képviselő-testület határozatát megelőzően számos település, közöttük Salgótarján, Paks, Gyöngyös, Balassagyarmat, Tarján és Tamási önkormányzata döntött arról, hogy a lakókörnyezet rendben tartásához köti a bérpótló juttatás kifizetését. Mezőkövesden a rendezett porta mellett legalább harminc nap, egy éven belüli igazolt munkavégzés is kell ahhoz, hogy valaki bérpótló juttatást kapjon.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk