kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Eddig 24 ezer munkahelyet tudtak megőrizni

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) által februárban indított "Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű központi munkaerő-piaci program augusztus elejéig több mint 24 ezer álláshely megőrzésére nyújtott lehetőséget - derül ki a programban közreműködő Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján található legfrissebb összesítésből.

A program keretében támogatható tevékenységek a munkahelymegőrző bértámogatás, a részmunkaidős foglalkoztatás (képzés lehetséges igénybevételével), a leépített munkavállalók újra elhelyezése bértámogatással, valamint az elbocsátással fenyegetett munkavállalók elhelyezését szolgáló munkaerő-piaci szolgáltatások. Forrása a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alap részéből válságkezelésre elkülönített 10 milliárd forint.

Az összesítés szerint 2009. augusztus 3-ig a regionális munkaügyi központok és munkáltatók összesen 1617 munkaerő-piaci programot nyújtottak be. A pályázók főként munkahelymegőrző bértámogatáshoz, kisebb mértékben csökkentett idejű foglalkoztatáshoz, illetve az újraelhelyezkedést segítő bérköltséghez igényeltek támogatást.

A szociális és munkaügyi miniszter döntésével 703 munkáltatói igényt támogatott. A nyertes pályázatokra megítélt támogatás összege 7,8 milliárd forint, a munkahely-megtartásban érintett létszám 24.766, amely a pályázó munkáltatók átlagos statisztikai állományi létszámának 55,6 százaléka. Az adatok szerint 2009. július 31-ig a regionális munkaügyi központok 383 pályázóval kötöttek szerződést, 5,1 milliárd forint értékben.

A munkáltatók tevékenységi körüket tekintve döntően a feldolgozóipar, kereskedelem, gépjárműjavítás, építőipar, szakmai, tudományos műszaki tevékenység, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, szállítás, raktározás ágazatba tartoznak.

"A munkahelyek megőrzéséért" program a regionális munkaügyi központok kezelésében áll. A részvételt a programban a regionális munkaügyi központ kezdeményezi úgy, hogy az átmeneti gazdasági visszaesés következtében létszám-leépítési szándékról tájékoztatást nyújtó, illetve a csoportos létszám-leépítési szándékot bejelentő munkaadóval felveszi a kapcsolatot, és tájékoztatást nyújt a programba kerülés lehetőségéről. Együttműködési szándék esetén a munkaügyi központ a munkaadóval közösen munkaerő-piaci programot dolgoz ki, amelyet a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal véleményez. A hivatal támogatásra javasolhatja a pályázatot, a végső döntést a szociális és munkaügyi miniszter hozza meg.
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk