Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Eddig 24 ezer munkahelyet tudtak megőrizni

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) által februárban indított "Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű központi munkaerő-piaci program augusztus elejéig több mint 24 ezer álláshely megőrzésére nyújtott lehetőséget - derül ki a programban közreműködő Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján található legfrissebb összesítésből.

A program keretében támogatható tevékenységek a munkahelymegőrző bértámogatás, a részmunkaidős foglalkoztatás (képzés lehetséges igénybevételével), a leépített munkavállalók újra elhelyezése bértámogatással, valamint az elbocsátással fenyegetett munkavállalók elhelyezését szolgáló munkaerő-piaci szolgáltatások. Forrása a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alap részéből válságkezelésre elkülönített 10 milliárd forint.

Az összesítés szerint 2009. augusztus 3-ig a regionális munkaügyi központok és munkáltatók összesen 1617 munkaerő-piaci programot nyújtottak be. A pályázók főként munkahelymegőrző bértámogatáshoz, kisebb mértékben csökkentett idejű foglalkoztatáshoz, illetve az újraelhelyezkedést segítő bérköltséghez igényeltek támogatást.

A szociális és munkaügyi miniszter döntésével 703 munkáltatói igényt támogatott. A nyertes pályázatokra megítélt támogatás összege 7,8 milliárd forint, a munkahely-megtartásban érintett létszám 24.766, amely a pályázó munkáltatók átlagos statisztikai állományi létszámának 55,6 százaléka. Az adatok szerint 2009. július 31-ig a regionális munkaügyi központok 383 pályázóval kötöttek szerződést, 5,1 milliárd forint értékben.

A munkáltatók tevékenységi körüket tekintve döntően a feldolgozóipar, kereskedelem, gépjárműjavítás, építőipar, szakmai, tudományos műszaki tevékenység, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, szállítás, raktározás ágazatba tartoznak.

"A munkahelyek megőrzéséért" program a regionális munkaügyi központok kezelésében áll. A részvételt a programban a regionális munkaügyi központ kezdeményezi úgy, hogy az átmeneti gazdasági visszaesés következtében létszám-leépítési szándékról tájékoztatást nyújtó, illetve a csoportos létszám-leépítési szándékot bejelentő munkaadóval felveszi a kapcsolatot, és tájékoztatást nyújt a programba kerülés lehetőségéről. Együttműködési szándék esetén a munkaügyi központ a munkaadóval közösen munkaerő-piaci programot dolgoz ki, amelyet a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal véleményez. A hivatal támogatásra javasolhatja a pályázatot, a végső döntést a szociális és munkaügyi miniszter hozza meg.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is keresik a felelősségteljes munkáltatókat

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Akár Brüsszel engedélye nélkül is megemeli a postások bérét a magyar kormány

Mindenképp megkapják a béremelést a postai dolgozók. Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Kaotikus állapotra panaszkodik, petíciót indított a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

A VPDSZ elnöke kilenc pontban fogalmazta meg a szakszervezet követeléseit. Teljes cikk