Megjelent: 1 hónapja

Egyes kórházakban már dönteni kell két beteg élete között

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) információi szerint már vannak kórházak, ahol használják azt a tavaly kidolgozott etikai kódexet, amely alapján választani kell két beteg élete között. Közben a balassagyarmati kórház Covid-osztálya is megtelt.

images

Egy triázs csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, amennyiben az állapotuk romlik.

Önmagában sem az életkor, sem az érkezési sorrend nem döntő. „Van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye a túlélésre, ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy olyan fiatallal, akinek esetleg krónikus betegsége van" - mondta Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának vezetője az RTL Klubnak.

A dokumentum létrehozásában részt vett a MOK Etikai Kollégiuma, elnöksége, sürgősségi, intenzív terápiás, orvosetikai és jogi szakemberek, betegszervezetek és betegjogi szempontokat is képviselő szakértők, valamint a két legnagyobb magyarországi történelmi egyház etikai szakemberei és tudósai.

Hegedűs arra számít, hogy kritikus hetek következnek, a legnagyobb kérdés pedig az, lesz-e elég orvos és ápoló a betegek ellátásához.

Közben a hatvani és a Dél-pesti Centrumkórház után a balassagyarmati kórház Covid-részlegei is megteltek, ezért a kórházvezetés átszervezésre kényszerül - ezt Csach Gábor polgármester közölte a Facebookon.

Hozzátette: a kórház szívesen fogad éjszakai és hétvégi műszakba egészségügyi végzettségű önkéntes ápolói munkát végzőket, takarításra önkénteseket és adminisztrátori feladatokra vállalkozókat.

Fotó: unsplash.com
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter