Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 éve

Egyre fogy a magyar: mit tehetnek a munkáltatók?

Népességszámláló kijelzőt állítottak fel az V. kerületi Podmaniczky Frigyes térrel szemben, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az ország lélekszámának csökkenésére. A folyamat megállítható lenne, ha több figyelem fordítódna a családpolitikára - írja az MTI nyomán a Népszabadság.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint a kijelző jól mutatja, hogy fogy a magyar nemzet. A jelenleg mintegy 10 millió 3 ezret mutató számláló óránként átlagosan kettőt fordul.

Köztudott, hogy az ország lélekszáma az idén lépi át a 10 milliós lélektani határt, ez pedig óriási probléma mind nemzetgazdasági, mind szociális területen, hiszen ha elöregszik Magyarország és fogy a népesség, akkor a nemzet jövője is veszélybe kerül.

Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese közölte: az adatok azt mutatják, hogy újabb csökkenés következett be; a népességcsökkenéssel, amely 1981 óta tart, Magyarország Európában az első helyen áll a negatív ranglistán. Folyamatosan csökken a születések száma és nő a halálozásoké.

A születésszám csökkenésének oka egyrészt az, hogy az elmúlt 20-25 évben megváltozott a gyerekvállalási magatartás. Egyre inkább kitolódik a házasságkötés és a gyerekvállalás időpontja, és nagyon kevesen kötnek házasságot. Ez azt jelenti, hogy egyre többen lesznek azok, akik végül nem tudnak gyereket világra hozni biológiai okok miatt. Ma a 32-33 éves nők 30 százalékának nincs gyereke, ez korábban ismeretlen volt.

A krízis kezelésére a NOE létrehozta a Magyar Anya- és Családvédelmi Programot, melynek fő eleme a családbarát munkahelyek megteremtése és az oltási rend modernizálása. A szervezet szerint nagyon lényeges a munkáltatók hozzáállása, fontos lenne az, hogy ha egy nő visszamegy dolgozni, össze tudja egyeztetni a családot a munkahelyével, tehát ne kelljen választania.

Elindítottak egy honlapot is, a www.fogyamagyar.hu címen, erre várják azoknak a munkáltatóknak a jelentkezését, akik a programokban részt szeretnének venni, vagy olyan ötleteik vannak, amelyekkel a családbarát munkahelyek kialakítását elő tudják segíteni.

MTI, Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter