Megjelent: 13 éve

Egyre gyakoribb az elbocsátás

Finanszírozási, termelési és értékesítési gondok, költségcsökkentés, eladósodás, felszámolás, gyárbezárás - elsősorban ezek miatt kénytelenek a hazai cégek megválni a dolgozóiktól. Az idei év első negyedében több mint másfélszer annyi embert bocsátottak el a munkaadók, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint most január-március között közel kilencezer dolgozónak mondtak fel. A vállalatok eddigi jelzései alapján az április-június, sőt az év második fele sem kegyelmez a munkavállalóknak.

A feldolgozóiparban működő cégek mellett a közigazgatás és az egészségügy foglalkoztatói jelentették be az illetékes munkaügyi központokhoz a legnagyobb létszámot érintő csoportos elbocsátásokat. Bár a közigazgatásban egy év alatt már így is 14 ezer embertől váltak meg a munkaadók, az első negyedévben további közel kétezer fős létszámcsökkentést jelentettek a munkaügyi központoknál a hivatalok.

A legmeglepőbb az egészségügyben zajló létszámcsökkentések alakulása: az első három hónapban több dolgozónak mondtak fel, mint tavaly egész évben.

A versenyszférát tekintve januárban például kétezer dolgozójából hatszázat küldött el a Flextronics Magyarország Kft.
A létszámcsökkentés a nyíregyházi üzemet érintette, az indok a megrendelési állomány ingadozása volt. A herendi Porcelánmanufaktúra az első negyedévben száz alkalmazottjától volt kénytelen megválni költségcsökkentés miatt. A marcali Mustang gyár megszűnésével négyszáz dolgozó veszítette el megélhetését.

Tavaly január-márciusban egyébként 123 cég jelentett be csoportos létszámleépítést; a legnagyobb mértékű elbocsátások Észak-Alföldön voltak, ahol több mint 1700-an veszítették el munkájukat három hónap alatt. Ez év január-márciusa között Közép-Magyarországon vált a legtöbb ember munkanélkülivé, számuk meghaladta a kétezer-háromszázat.

Március végén a Zala Bútor több mint száznegyven dolgozója kapta meg az értesítést az elbocsátásáról, az ő munkaviszonyuk április végével szűnt meg. A szombathelyi Savaria Gépgyár kilencven alkalmazottja szintén áprilisban lett állástalan a munkaadó felszámolása miatt. A cég vesztét a folyamatosan csökkenő megrendelések okozták. Az év negyedik hónapjában szűnt meg finanszírozási és értékesítési gondok miatt a kaposvári fagylaltgyár is, ahol közel félszázan dolgoztak.

Hatékonyságnövelésre hivatkozva nyolcvan dolgozó kapott felmondólevelet májusban a Dráva-Coopnál, további húsznak a második fél évben mondanak fel.

Július végéig 1070 ember veszíti el a munkáját a Jabil szombathelyi gyárában, mivel ebben az üzemben leáll a termelés. A gyártás átszervezése okozta az egri, kábelkötegeket gyártó Leoni 330 munkatársa állásának elvesztését is, ők szintén júliusban mennek utoljára munkába.

HTCC + Invitel = -200 fő

Ma jelenti be hivatalosan a HTCC csoport, hogy a következő két-három hétben 200 fővel csökkenti a létszámát - értesült a Világgazdaság. A lépést a párhuzamosságok megszüntetésével indokolják. Mint ismeretes, áprilisban vásárolta meg a Hungarotelt és a Pantelt birtokló HTCC a hazai vezetékes távközlési piac másik meghatározó szereplőjét, az Invitel Zrt.-t.

Azóta folyt az egyeztetés az üzemi tanácsok és a szakszervezetek bevonásával arról, hogy az együttesen 1550 főt foglalkoztató cégek integrációja nyomán hány álláshely válik feleslegessé - írja a Világgazdaság.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk