Megjelent: 12 éve

Egyre sikeresebb az Erasmus program

Az Erasmus ösztöndíj keretében kiutazó hallgatók száma csaknem elérte a 3800 főt, ebből majd félszáz felsőoktatásban tanuló utazik idén külföldre szakmai gyakorlatra. Egyre több pedagógusban ébred fel a szakmai megújulás igénye: a közoktatás minőségét az elmúlt tanévben rekordszámú (231 fő) kiutazó tanár szakmai tanulmányútjának tapasztalata javítja.

Minden eddiginél népszerűbb a Tempus Közalapítvány által kezelt Erasmus program. A 2008/2009-es évre a teljes programkeret több mint nyolcmillió eurót tesz ki, melynek döntő része hallgatói ösztöndíjakat finanszíroz: tanulmányokat és külföldi szakmai gyakorlatokat. Az Erasmus program keretében összesen több mint 3800 kiutazó hallgató van a jelenlegi akadémiai tanévben; ez a szám a hazai Erasmus 11 éves történetében abszolút rekordnak számít.

Az egyszerűsítés elvét követve 2007-től az Erasmus keretében pályázhatnak az egyetemisták külföldi szakmai gyakorlatra. (Korábban a Leonardo program keretében volt erre lehetőség.) Ezt már az első évben nagy érdeklődés kísérte úgy az intézmények, mint a hallgatók részéről: a külföldi szakmai gyakorlatra utazók létszáma már az első évben 400 fő fölötti, ami több mint másfélszerese az elmúlt évekének. A következő években a Tempus Közalapítvány évi 500 fő körüli kiutazóra számít.

Egyre több tanári tanulmányút

A Comenius szakmai továbbképzés pedagógusoknak pályázattípusban az elmúlt évben, az előzőekhez képest jelentős növekedést mutatva összesen 231 - zömében nyelvtanár-továbbképzésre jelentkező - pályázó utazhatott külföldre, majd 400 ezer eurós keretből.
A kurzusok tématerületeit tekintve leginkább az idegen nyelvtanítás módszertanára irányuló továbbképzések domináltak, illetve továbbra is népszerűek voltak az információs és kommunikációs eszközök nyelvórán való használatát célzó továbbképzések.

Az előző évekhez hasonlóan továbbra is sok képzés hangsúlyozta az interkulturális vonatkozásokat az oktatásban. Az érdeklődés és a szakmai fejlődés igénye tovább nő: az idei pályázati határidőig több mint 400 pedagógus továbbképzésre irányuló pályázata érkezett be. Az új pályázók felkészítését ősszel regionális információs kampány és ingyenes pályázatíró napok segítik. A pontos helyszínek és dátumok a Tempus Közalapítvány honlapján találhatók meg.

Edupress.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

Az Egyesült Államokban a legtöbb egyetem távoktatást tervez legalább az első félévre. Teljes cikk

Saját pénzükből költöttek a távoktatásra a tanárok

Laptopra, webkamerára, gyorsabb internetelőfizetésre is költöttek a pedagógusok. Teljes cikk

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak

A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében például a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra. Teljes cikk