kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Egyszerűbb lesz az internetes adóbevallás

Ugyan a főpróba még februárig várat magára, az új személyi-jövedelemadó bevallási ívet elvileg már a mai naptól le lehet tölteni az APEH honlapjáról. Az új keretprogrammal több és könnyebben elérhető segítséget ígér a felhasználóknak az adóhatóság - tudatja a Népszabadság.

Mától letölthető az APEH honlapjáról az új elektronikus bevallási rendszer keretprogramja és a legtöbb magánszemélyt érintő új bevallástípus, beleértve a személyi jövedelemadó bevallására szolgáló 0753-as nyomtatványt.

Az adóhatóság ígérete szerint az új bevallási rendszer, illetve az ehhez készült program sokkal inkább felhasználóbarát lesz, mint a mostani. Köszönhető ez többek közt annak, hogy átláthatóbbak, egységes szerkezetűek lesznek a nyomtatványkitöltést segítő magyarázatok, arról nem is beszélve, hogy az esetleg felmerülő kérdésekre a bevallások kitöltése közben, már azok egyes sorainál felhívható panelekben is válaszra lelhetünk - részletezi a Népszabadság.

A gyönyört fokozandó, az új keretprogram már nem kizárólag Windows-on fog futni, teljes mértékben platformfüggetlen, azaz bármilyen operációs rendszerrel működő gépre feltelepíthető - bár való igaz, kizárólag a Java program segítségével.

A keretprogram új verziójának első próbája élesben február 10-e környékén várható, ekkor kell ugyanis a januári bérekről, kifizetésekről szóló bevallásokat, adatszolgáltatást beküldeni (a pontos határidő egyébként 12-e). Az ehhez szükséges 08-as ívet egyelőre tesztelik. A végleges verziót 10-re ígérte az APEH, vagyis a cégek az ez alapján elkészített, frissített bérszámfejtő programokat 15-e környékén próbálhatják ki.

Addig bárki elkészítheti az szja-bevallását, (a kifizetőknek, munkáltatóknak január 31-ig kell kiállítaniuk ehhez a szükséges igazolásokat, az egyéni vállalkozóknak ezt február 15-ig kell megtenniük), de egy-két hetet azért érdemes lesz várnia, tekintve, hogy az elektronikus nyomtatványt még korrigálhatják, ha úgy érzik szükségesnek. A tesztelés során ugyanis az adatbevitelt, a kitöltést tudják csak ellenőrizni, azt már nem, ha több ezren akarnak egyszerre bevallásokat küldeni.

Természetesen nem kötelező az új programmal próbálkozni, még egy évig ugyanis a régivel is lehet meg lehet az APEH-ot "találni". Ahhoz, hogy valaki a személyijövedelemadó-bevallást a régi vagy az új internetes rendszerben tudja kitölteni, elég a keretprogramot letöltenie a gépére, de ahhoz, hogy azt el is tudja küldeni az APEH-nek, már regisztráció szükséges a kormányzati ügyfélkapun. Az elmúlt évben a bevallók nagyja csupán a kitöltéshez használta a keretprogramot, és kinyomtatva, postán adta fel bevallását. A teljes online áttérésre azzal próbálja bírni a polgárokat a kormány, hogy aki ezzel él, egy hónappal korábban, február elsejétől megkaphatja az esetlegesen visszajáró adóját az APEH-től.

További jó hír, hogy a bevallás menete az adórendszer átszabása révén is egyszerűbb lesz: ez évtől 59 helyett csupán 33-féle bevallási és adatszolgáltatási ívvel kell majd dolgozniuk az adózóknak. Ennek köszönhetően egy nyomtatványon szerepel majd például több kisadó, megszűnnek az önellenőrzési ívek és minden adónemben az eredeti "papír" ismételt, immáron helyes kitöltésével lehet javítani - igaz, a pótlékfizetés miatt a különbözetről egy pluszlapot kell majd hozzácsatolni.

Népszabadság
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek