Megjelent: 12 éve

Elektronikus kreditellenőrzés a mesterszakra jelentkezőknek

Elektronikus kreditellenőrző szolgáltatást nyújt a Műegyetemen az Üzleti Tudományok Intézet a képzéseire jelentkezni kívánó hallgatóknak. A bolognai rendszerben a kétszintű oktatásnak köszönhetően a korábbinál könnyebben válthatnak szakot a hallgatók, de nem minden alapdiplomával lehet minden mesterképzésre bejutni.

Sokszor egyszerű megállapítani, hogy egy képzésre a hallgató jelentkezhet-e vagy sem, de előfordulhat, hogy nehéz eldönteni azt, hogy a hallgató teljesítette-e az előzetesen elvárt tanulmányi követelményeket, mert a felvételinél nem az alap- vagy főiskolai diploma elnevezését veszik figyelembe, hanem az elvégzett, teljesített tantárgyakat. Dr. Ormos Mihály, az intézet oktatója a következőt nyilatkozta a rendszerről:

Minden mesterképzésnél van olyan alapszak, amihez nem tartozik egyéb tanulmányi követelmény, mint az adott alapszakok elvégzése. Ilyen esetben nincs probléma. Gazdálkodási és menedzsment alapszakról például Pénzügy vagy Vezetés és szervezés mesterszakra automatikusan jelentkezhet valaki, mivel az előtanulmányai megfelelek a szak képzési és kimeneti követelményeinek.

Ha főiskoláról vagy olyan alapszakról érkezik a hallgató, ahonnan nem vehetjük át automatikusan a jelentkezőt, akkor bizonyos tárgyak, ismeretkörök teljesítését igazolnia kell, mert ezek a tárgyak nem szerepelnek az általa elvégzett szak képzési között.

Ha valaki például bölcsészdiplomával érkezik MBA képzésre, akkor megnézzük, hogy megfelelő mennyiségű módszertani ismeretekkel rendelkezik-e, biztos vagyok benne, hogy társadalomismereti tárgyak közül eleget végzett. Őnála csak az a kérdés, hogy közgazdasági, üzleti alapismeretekkel rendelkezik-e, de ott, ahonnan jött, módjában állt ilyen jellegű tárgyakat is hallgatni, tehát végső soron ő sincs kizárva az MBA képzés elvégzésétől.

Az index a felvételiztető intézmény Bibliája

A felvételiztető intézmény feladata arról meggyőződni, hogy a hallgatót az előtanulmányai predesztinálják-e, hogy a képzésre jelentkezhessen. Ezt a hallgató előtanulmányait rögzítő leckekönyve, indexe alapján tudja megtenni. Ennek az adminisztrációja nehézkes, hiszen a hallgatónak el kell juttatnia az indexet valahogy az intézetbe, vagy pedig a jelentkezési laphoz kell csatolnia, hogy aztán az Országos Felsőoktatási Információs Központon keresztül jusson el az intézményhez, ahol az illetékes bizottság ezután nyilatkozni tud arról, hogy megvan-e a jelentkezéshez szükséges kredit vagy másnéven tanulmányi egység, és rossz esetben csak a felvételin derül ki, hogy a jelentkezőt, az eddig megszerzett papírja nem jogosítja fel az adott szakon a továbbtanulásra.

Új elektronikus rendszerrel könnyebb az élet

Ebben segít az intézet által kidolgozott elektronikus rendszer. Ha a hallgató feltölti az információt, azaz ha ő maga beszkenneli az indexét, és beküldi nekünk, mi megnézzük, és azonnal válaszol az intézet krediteket ellenőrző bizottsága, és megírja a hallgatónak, hogy a jelentkezési kritériumoknak megfelelt vagy sem, esetleg mennyi további tanegység teljesítésére van szükség. Egy egyetem méretű intézménynél, ez jelentősen felgyorsítja a folyamatot, még akkor is, ha az indexek böngészése továbbra is emberi élőmunkát igényel, hiszen, most leginkább végzett főiskolai hallgatók jelentkeznek a képzésekre, akik teljesen más képzési struktúrából jönnek, teljesen más szabadon választott tárgyakkal rendelkeznek. Olyan főiskolákról jönnek, amelyeknek egymással sem feltétlenül harmonizálnak a képzéseik. Annyiféle szempontot kell figyelembe venni, hogy ezt nem lehet leprogramozni.

A feltöltött adatok alapján a bizottság azonnal válaszol elektronikus formában, de ha a hallgató postacímet is adott, postán is megkapja az igazolást arról, hogy e bemeneti követelménynek eleget tesz-e vagy sem. Úgy gondoljuk, hogy ez nagyon megkönnyíti egy hallgató döntését arról, hogy hova adja be a jelentkezési lapját, pláne ha másik városból jelentkezik. Azt is megspórolja ezzel a jelentkező, hogy a kilencezer forintjáért, a jelentkezési lapján bejelölhető három helyből elpazaroljon egyet - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

További információ: www.mesterek.bme.hu/index.php?p=40
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A házirend szigorítását tervezik a Győri Szakképzési Centrumban

Szigorodhat a házirend abban az iskolában, ahol egy diák csütörtökön késsel megszúrt egy tanárt. Teljes cikk

A PDSZ az Emmi vezetőjéhez fordul a tanárok biztonsága érdekében

A PDSZ arra kéri Kásler Miklóst, hogy a tárca tűzze napirendre a közfeladatot ellátó személyek biztonságának kérdését. Teljes cikk

Idén is nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

19. alkalommal adták át a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjakat. Teljes cikk