Megjelent: 12 éve

Elfordultak a határon túliak a magyar felsőoktatástól

Elmaradt a várt felsőoktatási roham a szomszédos országok EU-csatlakozása után, bár korábban szakértők arra számítottak, hogy az uniós átjárhatóság megnöveli a nálunk tanuló határon túli magyar fiatalok létszámát - írja a Népszabadság hétfői számában.

Az oktatási szakemberek jelentős része azt várta, hogy Szlovákia és Románia uniós csatlakozása után ugrásszerűen növekszik majd az ottani magyar nemzetiségű fiatalok érdeklődése az anyaország felsőoktatása iránt, ám ez az "uniós bumm" elmaradt. Ennek okáról csak találgatások léteznek, ám a szakértők egy része úgy véli, a tandíj bevezetésének híre is visszafogta az érdeklődést. A lap szerint megalapozottabbnak tűnnek azok a vélemények, amelyek a megszilárduló határon túli magyar nyelvű egyetemi és főiskolai hálózatot sejtik a háttérben.

Az oktatási tárca illetékese a Népszabadságnak elmondta: általában közel nyolcezer külföldi diák tanul a hazai felsőoktatásban, főként a szomszédos országok állampolgárai. Ez a szám évente pár száz fővel változik, de lényegében állandó. Idén enyhe csökkenés várható. A minisztérium határon túli magyarokkal foglalkozó titkárságának becslése szerint a külföldi diákok 92-95 százaléka magyar nemzetiségű.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elnök nélkül maradt a szakképzési hivatal

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal még nem találta meg Kucsák László utódját. Teljes cikk

Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket

A jelentkezéseket a hitelesítő adatlapot aláírva, vagy az ügyfélkapun keresztül lehet hitelesíteni. Teljes cikk