Elhagyják Nagy-Britanniát a szakemberek"/>
Megjelent: 12 éve

Elhagyják Nagy-Britanniát a szakemberek

Egyre nagyobb gondban vannak a brit cégek: a tehetséges munkaerő megállíthatatlanul árad ki az országból, egyre többen gondolják úgy, hogy máshol könnyebben boldogulnak - írja a Management-Issues. A hitelválság és a magas adók mellett hozzájárul ehhez a kormánnyal való elégedetlenség is.

A májusban publikált brit statisztikák azt mutatják, hogy kétmillió ember vándorolt ki Nagy-Britanniából, mióta a Munkáspárt hatalomra került 1997-ben. Sőt az előrejelzések szerint további egymillió brit tervezi elhagyni az országot a következő öt évben, tehát a kivándorlás üteme nem csökken.

A brit cégek arra panaszkodnak, hogy egyre nehezebben találnak képzett, szakértő munkaerőt az országban, egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy például Londonból a világ más részére helyezi főhadiszállását. Júniusban például a Boots hálózat döntött úgy, hogy Nagy-Britanniából Svájcba telepíti központját, pedig a főhadiszállás másfél századon keresztül volt a szigetországban. Korábban a Procter & Gamble és a Yahoo jelentették be, hogy londoni központjukat más országba helyezik át.

A cégek elköltözésének több oka is van: egyrészt nehezen találnak képzett munkaerőt irodáikba, másrészt a vállalatokat terheló adók is jóval alacsonyabbak más országokban.

Természetesen a kivándorlók nem mindegyike képzett szakember, a britek körében például sokan költöznek külföldre a nyugdíjaztatásuk idején, aztán ott élvezik a nyugdíjas éveiket. A most készült felmérésben 28 ezer munkaadót kérdeztek meg Nagy-Britanniában, egyre nagyobb részük tart attól, hogy a kedvezőbb feltételek elcsábítják a dolgozók egy részét külföldre. A cégek arról nyilatkoztak, hogy egyre kevésbé tudnak versenyezni például a tengerentúli vállalatokkal, melyek szívják el a munkaerőt tőlük.

"Egyre több képzett ember, fontolja meg, hogy elköltözzön külföldre a kedvezőbb körülmények miatt. Mindennek emelkedik az ára, a drágulás példátlan, ugyanakkor a kormány újabb és újabb adókat vezet be. Sok embert csak egyetlen dolog tart vissza: azt szeretnék, hogy a gyermekük itt fejezze be az iskolát" - nyilatkozta egy fejvadász cég menedzsere.

Sokan a barátságtalan időjárás miatt költöznének el szívesen, egy nemrég készült felmérés szerint a britek Zürichben, Bécsben vagy Genovában laknának legszívesebben, London csak a 38. helyre került a legvonzóbb városok listáján.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan néhány év után visszköltöznek Ausztráliába Nagy-Britanniából, ők is jórészt képzett, tapasztalt dolgozókként mennek haza. Sok helyen direkt igyekeznek magukhoz csalogatni az elégedetlen briteket: nemrég a kanadai Alberta tartomány kampányt indított, hogy brit tanárokat, orvosokat, mérnököket, építőipari munkásokat, menedzsereket és más képzett embereket csalogassanak magukhoz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlón a brit munkaerőpiac

Idén április és június között 220 ezer munkahely szűnt meg Nagy-Britanniában. 2009 május-júliusa óta nem vesztette el ennyi brit a munkáját... Teljes cikk

Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk