Megjelent: 11 éve

Elkészült a pécsi tudásközpont, az ország legmodernebb könyvtára

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitóján adták át az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként 5,5 milliárd forintból felépült Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot szeptember 8-án - olvasható a stop.hu-n.

Az Edupress hírlevele szerint három pécsi, köztük az egyetemi nagykönyvtár összevonásával létrejött új integrált könyvtár október 22-től 13 ezer négyzetméteren várja olvasóközönségét a Tudásközpontban, amely közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is alkalmas lesz.

A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár három pécsi nagykönyvtár, a Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára és a Pécsi Tudományegyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárának összevonásával jött létre. Így a mintegy 5,5 millió forintból, európai uniós támogatással épült 13 ezer négyzetméteres ingatlan nem csak Pécs és a régió igényét elégíti ki, de közösségi és kulturális programokat is befogad majd.

A Török és Balázs Építészeti Kft. tervező és Gropius Zrt. kivitelező által felépített négyemeletes tudásközpont nem csak az ország negyedik legnagyobb könyvtára lett, de az ingatlanban helyet kapott két, egyenként kétszáz férőhelyes előadóterem, kiállítótér, tanulótér, sőt étterem és kávézó is. Az épület előtere a Kaptár nevet kapta, melynek érdekessége, hogy hatvanezer darab, 19 különböző színű Zsolnay-kerámiával burkolták, aminek értéke meghaladja a százmillió forintot.

Mivel a tudásközpontban a legmodernebb technikát alkalmazzák a kölcsönzésre, a könyvtártagoknak egységes chipkártyájuk lesz, ami nem csak tárolja a kölcsönzött könyvek adatait, de fizetésre és fénymásolásra is alkalmas lesz.

Emellett a könyvtárban az eddig ismert legmodernebb digitalizáló rendszert helyezik üzembe, így a szkenner segítségével akár komplett köteteket lehet a számítógépen is megjeleníthető formába másolni, megkönnyítve a tudásanyag későbbi gyors kereshetőségét is.

Bódis József, a PTE rektora ünnepi beszédében elmondta: a tudásközpont monumentalitásával, elegáns külső és belső megjelenésével azt a célt fogja szolgálni, melyre született. Bár a tudásközpont hivatalos átadási ceremóniáját szerdán tartották, könyvtára az informatikai beszerzések elhúzódása okán csak október 22-től fogadja a látogatókat. Fenntartásáról a jövőben a PTE, valamint a városi és a megyei önkormányzat közösen gondoskodik - olvasható az Edupress hírlevelében.  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter