Megjelent: 15 éve

Ellenőrzik a táppénzen lévő dolgozókat

Magántársaságokkal ellenőriztetik a francia cégek, hogy táppénzen lévő alkalmazottaik tényleg valóban otthon tartózkodnak-e, betegek-e. Az eljárás legális, azonban a legnagyobb francia szakszervezet határozottan elítéli a jelenséget, értesült az InfoRádió.

images

A gazdasági sajtó szerint ígéretes üzleti kilátásokkal kecsegtet a beteget jelentő dolgozók otthoni ellenőrzése. A kereslet az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt, a piac egyik legnagyobb szereplője, a Sécurex társaság vezetője egy napilapnak azt mondta: 2007-ben rekordszámú, 40 ezer megrendelést kaptak a munkáltatóktól, írja az InfoRádió.

"Egyre több cég fordul hozzánk, mivel Franciaországban a munkáltatóknak semmilyen más eszközük nincs arra, hogy a táppénzen lévő, színlelt beteg alkalmazottaikat rászorítsák arra, hogy visszatérjenek dolgozni" - nyilatkozta az InfoRádiónak Pascale Provost, a betegek otthoni ellenőrzésére szakosodott párizsi székhelyű Mediverif cég vezetője.

A tucatnyi alkalmazottat foglalkoztató, országszerte mintegy háromezer orvossal együttműködő társaság igazgatónője elmondta: orvosaik a munkáltatók kérésére keresik fel a beteget jelentő dolgozót. Ellenőrzik, hogy valóban otthon tartózkodik-e a táppénz ideje alatt, megvizsgálják, hogy valóban beteg-e, majd jelentést készítenek a megbízást adó cégnek. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy az alkalmazott egészséges, úgy munkáltatója írásban felszólítja, hogy térjen vissza dolgozni, egyben értesíti a betegbiztosítási pénztárt, amely saját hatáskörben újabb ellenőrzést rendelhet el, és ha a csalás bebizonyosodik, felfüggesztheti a táppénz további folyósítását, illetve visszakérheti a már kifizetett összeget.

"Idén 20 százalékkal emelkedett a megrendeléseink száma tavalyhoz képest" - ecsetelte a kereslet alakulását Pascale Provost, hozzátéve, hogy az eddigi ellenőrzéseik alapján állítható: az esetek 60 százalékában visszaélésről van szó.

"Egy cég, mihelyt elutasítja alkalmazottja szabadságkérését vagy új, neki nem tetsző munkakörbe helyezi, azonnal számíthat arra, hogy az érintett rövidesen beteget jelent, a velük összejátszó orvosok pedig ki is írják őket" - mondta a Mediverif vezetője. Pascale Provost szerint az ellenőrzéssel mindezt ki lehet szűrni.

Egy marseille-i cég vezetője a Mediverif-nek küldött, és a cég honlapján közölt visszajelzésében arról számol be, hogy amióta jobban utánanézet az alkalmazottainak, a betegszabadságok aránya 30 százalékkal esett vissza.

Jean-François Naton-nak, a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT munka- és egészségügyi területért felelős megbízottja viszont azt nyilatkozta az InfoRádiónak: "a betegszabadsággal való visszaélés vádja valójában mítosz".

"Az országos betegbiztosítási pénztár - ahol magam is dolgozom - évente vizsgálja a kérdést, és az eddigi statisztikai adatok azt mutatják, hogy az esetek 94 százalékában a táppénz teljesen indokolt" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

"A CGT a leghatározottabban elítéli, hogy a munkaadók jól megfizetett orvosokat küldenek a munkahelyeken amúgy is elképesztő nyomás alatt dolgozó alkalmazottaik nyakára" - mondta Jean-François Naton, hozzátéve: szerintük egy ilyen vizsgálat elvégzése nagyon komoly morális és etikai kérdéseket vet fel az orvosok számára.

Ezt a véleményét egyébként a háziorvosok országos szakszervezete is osztja. A szakszervezeti vezető annyit elismert, hogy a munkahelyi stressz miatt valóban gyakori, hogy a dolgozók néhány napra kiíratják magukat - mint fogalmazott, hogy "szusszanni tudjanak" -, ám szerinte ezt a jelenséget nem lehet egyszerű tiltással megszűntetni, az okokról kell beszélni.

Június óta az országos betegségbiztosítási pénztár négy megyére kiterjedő kísérletet folytat, amely éppen arról szól, hogy a táppénz folyósítását egyedül a munkáltató által megbízott orvosi jelentés alapján is félbe lehessen szakítani.

InfoRádió
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Halálos kimenetelű munkabalesetet próbált eltitkolni egy férfi, szabadságvesztésre ítélték

A Kazincbarcikai Járásbíróság két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy férfit, aki megpróbált... Teljes cikk

Ámokfutás a pápai munkásszállón - benyújtották a vádiratot

Több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a Veszprém Vármegyei Főügyészség azt az ukrán állampolgárságú... Teljes cikk

Google Ads és a hirdetői személyazonosság

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a marketingünk akkor fog igazán jól és hatékonyan működni, ha tudatos tervezés áll mögötte. Akár online, akár... Teljes cikk