Ellenzi a Reformszövetség javaslatait a LIGA és a Munkástanácsok"/>
Megjelent: 11 éve

Ellenzi a Reformszövetség javaslatait a LIGA és a Munkástanácsok

Nem értenek egyet a Reformszövetség szombaton közzétett javaslataival az MTI által kedden megkérdezett szakszervezeti szövetségek, mert úgy vélik, hogy azok elviselhetetlen súlyt jelentenének a társadalomnak.

Gaskó István, a LIGA vezetője nagyon radikálisnak tartja a Reformszövetség javaslatait, mivel azokkal "keményen megvágják" az emberek azon jogos juttatásait, amelyekhez már hozzászoktak. Hozzátette: nem értenek egyet a 13. havi nyugdíj eltörlésével sem. Az adó- és járulékcsökkentés irányai részben elfogadhatóak számukra, azonban azok mértékével nem értenek egyet.

A LIGA elnöke hangsúlyozta: a grémium azon javaslata, amely szerint a MÁV-csoportnál 85 milliárd forintos megtakarítás lenne elérhető a kedvezőtlen finanszírozási szerkezet okozta többletkiadások csökkentésével és a munkaerő hatékonyságának javításával "szakmailag nonszensz".

Gaskó István elmondta azt is, hogy hiányolja a Reformszövetség javaslatcsomagjából a feketegazdaság elleni harcot, amellyel pedig ugyancsak jelentős többletbevételek lennének biztosíthatók a költségvetés számára.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint is "túlzó megszorítás" a Reformszövetség javaslatcsomagja, amely a MOSZ álláspontja szerint elviselhetetlen súlyt rakna a bérből és fizetésből élőkre.

Ezért szakszervezeti szempontból nem támogathatóak a javaslatok, a Munkástanácsok ugyanakkor hajlandó ezekről eszmecserét folytatni, és saját elképzeléseiket az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretein belül vagy társadalmi vita keretében ismertetni - mondta el Palkovics Imre.

A MOSZ elnöke szerint a külföldi befektetőknek adott kedvezmények felülvizsgálatával, a "közbeszerzések visszásságainak" felderítésével, valamint az államadósság áttekintésével lehetne megtakarítást elérni. Utóbbihoz kapcsolódóan Palkovics Imre megjegyezte, hogy célszerű lenne, ha a nemzetközi pénzügyi világ könnyítést adna Magyarország számára.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

A kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési akciótervét, mondta Orbán Viktor. Teljes cikk

500 magyar vendégmunkás érkezett haza éjjel a tiroli vesztegzárból

A hazatérő vendégmunkásokra két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár. Teljes cikk

A termelők is bajban lesznek a járvány miatt

A külföldi idénymunkások elmaradása miatt a kertészet területén is munkaerőhiány alakulhat ki. Teljes cikk