Ellenzi a Reformszövetség javaslatait a LIGA és a Munkástanácsok"/>
Megjelent: 11 éve

Ellenzi a Reformszövetség javaslatait a LIGA és a Munkástanácsok

Nem értenek egyet a Reformszövetség szombaton közzétett javaslataival az MTI által kedden megkérdezett szakszervezeti szövetségek, mert úgy vélik, hogy azok elviselhetetlen súlyt jelentenének a társadalomnak.

Gaskó István, a LIGA vezetője nagyon radikálisnak tartja a Reformszövetség javaslatait, mivel azokkal "keményen megvágják" az emberek azon jogos juttatásait, amelyekhez már hozzászoktak. Hozzátette: nem értenek egyet a 13. havi nyugdíj eltörlésével sem. Az adó- és járulékcsökkentés irányai részben elfogadhatóak számukra, azonban azok mértékével nem értenek egyet.

A LIGA elnöke hangsúlyozta: a grémium azon javaslata, amely szerint a MÁV-csoportnál 85 milliárd forintos megtakarítás lenne elérhető a kedvezőtlen finanszírozási szerkezet okozta többletkiadások csökkentésével és a munkaerő hatékonyságának javításával "szakmailag nonszensz".

Gaskó István elmondta azt is, hogy hiányolja a Reformszövetség javaslatcsomagjából a feketegazdaság elleni harcot, amellyel pedig ugyancsak jelentős többletbevételek lennének biztosíthatók a költségvetés számára.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint is "túlzó megszorítás" a Reformszövetség javaslatcsomagja, amely a MOSZ álláspontja szerint elviselhetetlen súlyt rakna a bérből és fizetésből élőkre.

Ezért szakszervezeti szempontból nem támogathatóak a javaslatok, a Munkástanácsok ugyanakkor hajlandó ezekről eszmecserét folytatni, és saját elképzeléseiket az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretein belül vagy társadalmi vita keretében ismertetni - mondta el Palkovics Imre.

A MOSZ elnöke szerint a külföldi befektetőknek adott kedvezmények felülvizsgálatával, a "közbeszerzések visszásságainak" felderítésével, valamint az államadósság áttekintésével lehetne megtakarítást elérni. Utóbbihoz kapcsolódóan Palkovics Imre megjegyezte, hogy célszerű lenne, ha a nemzetközi pénzügyi világ könnyítést adna Magyarország számára.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rétvári Bence: minden humán terület többletforrást kap jövőre

Jövőre 80 milliárddal több jut az oktatásra, emelkedik a tanárok fizetése. Teljes cikk

Fellendült a diákmunka

Árufeltöltői és a hoszteszfeladatokra jelentkeznek a legtöbben, a mezőgazdasági munkák a legkevésbé népszerűek. Teljes cikk

Fagyizókban razziázik a NAV

Az adóhatóság ellenőrei az adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartását vizsgálják. Teljes cikk