Megjelent: 14 éve

Empatikus és kitartó a jó ingatlantanácsadó

Álláskeresők százai célozzák meg az ingatlantanácsadói pozíciókat. Látszólag sokan beleférnek a hirdetésekben megfogalmazott követelményeknek, ugyanis nem elvárás a felsőfokú végzettség és az ingatlanszakmai tudás is többnyire csak az "Előnyök" rovatban szerepel. A munka sikere nagyrészt olyan személyes képességeken múlik, amit szinte mindenki magára illőnek gondol: jó kommunikáció, empátia, határozottság, meggyőzőerő, kitartás, ügyfélközpontúság.

Varga Veronika ingatlantanácsadó egy átlagos napján a délelőtt általában az irodában telik. "Első lépésként átböngésszük a hirdetéseket, és megpróbálunk új ügyfeleket szerezni telefonon, majd a már meglévő ügyfeleinket tájékoztatjuk ingatlanuk eladásának állapotáról: hányan nézték meg az interneten, milyen vélemények érkeztek az érdeklődőktől, hol hirdettük meg ismét a lakást. Ezzel párhuzamosan rögzítjük az új ingatlanokat, hirdetést adunk fel róluk, megnézzük, vevőink közül kiket érdekelhet a lakás, majd egyeztetünk velük.

A délután általában a személyes találkozások időszaka. Elmegyünk az új ügyfelekhez, véleményezzük ingatlanjukat, vagyis elmondjuk, hogy az a jelenlegi piaci helyzetben mennyit ér. A meghatározott árat érvekkel támasztjuk alá, tájékoztatjuk őket például arról, hogy a környéken eladott, hasonló kvalitásokkal rendelkező lakásokat mennyiért vették meg. A délután folyamán zajlanak az ingatlan-bemutatások is, az eladót ekkor hozzuk össze a vevővel, amit jó esetben ajánlatkérés illetve megállapodás követ" - mondja egy napjáról a Duna House ingatlantanácsadója.

Varga Veronika négy évvel ezelőtt csöppent bele az ingatlanbusinessbe, és azóta is tanácsadóként dolgozik a Duna House ingatlanközvetítőnél. "Egy barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy ebben a szakmában érvényesülni tudnék, és eldöntöttem, megpróbálom. Jelentkeztem a Duna House-hoz, akik éppen tanácsadókat kerestek. Az állásinterjú jól sikerült, a szituációs játékok során meggyőző voltam, és fel is vettek" - meséli a hölgy. Ezután egy kéthetes tréning következett, ahol a szakmai alapokat tanulta meg, majd ezután került a mélyvízbe.


Fizetésben határ a csillagos égElső tapasztalata az volt, hogy sokat kell dolgozni, akár napi 10-12 óra is lehet egy munkanap. A munka előnye viszont, hogy nem tipikusan irodai, hanem változatos, sok utazással jár. A változatosságot hangsúlyozza Magyar Tamás, a Buda Gold Ingatlaniroda vezetője. "Nem kell naphosszat az irodában ülni, rengeteget utazunk, ami szabadságérzetet ad" - mondja.

Szintén előny, hogy fizetésben a határ a csillagos ég. Bár általában nincs alapbér - vagy csak egy alacsonyabb összeg, bruttó 80-100 ezer forint -, viszont csak a tanácsadótól függ, hogy végül mennyit visz haza a hó végén. "Egy hónapban meg lehet keresni akár nettó félmillió forintot is, de a kétmillió forint sem elképzelhetetlen. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a piac igen hullámzó. Vagyis előfordulhat, hogy az egyik hónapban átlagosnak mondható munkával sikerül sok pénzt keresni, viszont a következőben már éjt-nappallá téve kell dolgozni ugyanannyi vagy kevesebb pénzért" - avatott be az ingatlanszakember.

Nehézsége a munkának, hogy teljes embert kíván, és egész napos elfoglaltságot jelent. A mobiltelefon bármikor csönghet, és a megkeresésre mindig kedvesen kell reagálni - bármelyik napszakban is történik a hívás -, különben az ügyfél keres mást. A verseny nagy, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne pártoljon el az ügyfél.

A hátrányok ellenére a szakma az álláskeresők körében népszerűségnek örvend. Ennek oka az a tévhit, hogy ingatlantanácsadó bárki lehet, gyorsan megtanulható a szakma minden fortélya.


Határozottság, empátia, meggyőzőkészség"Ahhoz, hogy valaki igazán jó tanácsadó legyen, számos elvárásnak kell megfelelni. Az ideális ingatlanos rugalmas, nem jelent neki problémát például az, ha este hétkor kell elutaznia a város másik végére, hogy megmutasson egy lakást. A határozottság szintén alapkövetelmény, hiszen az eladónak és vevőnek egyaránt azt kell éreznie: jó kezekben van. A meggyőzőképesség is nagyon fontos. A tanácsadónak gyakran egyetlen telefonos beszélgetés alatt kell tudatosítania a vevőben, hogy az értékesítéshez szüksége lesz egy szakemberre is" - sorolja Kiss Ákos, a Palace Ingatlan vezetője.

Emellett a kitartás is lényeges, hiszen elég sok az elutasítás, és a bizalom kiépítésére való képesség is alapkövetelmény. Az ügyfelek egy része ugyanis ajánlásos úton érkezik a tanácsadóhoz, a vele kapcsolatban álló eladó vagy vevő pozitív tapasztalatai kíséretében továbbítja a szakember elérhetőségeit barátjának, ismerősének. Ezáltal terebélyesedik az ügyfélkör, amely nélkül nehéz az érvényesülés.

Empátia nélkül szintén gyorsan kiveti magából a dolgozókat a szakma. "Teljesen másként kell kezelni egy nyugdíjas házaspárt, aki kényszerűségből válik meg az ingatlanjától, mint egy többgyermekes családot, aki azért árulja, mert egy nagyobba szeretne átköltözni" - vélekedik Kiss Ákos.


Nem elvárás a diploma, nyelvtudás viszont kellA végzettséggel és a nyelvtudással kapcsolatban megtudtuk: a szakmában a diploma nem alapkövetelmény, de előnyt jelent, viszont idegennyelv-ismeret nélkül már egyre nehezebben lehet elhelyezkedni. A szakmai tapasztalattal kapcsolatban pedig a szakemberek elmondták: az ingatlanos szakmában való jártasság előnyt jelent, de amennyiben a jelölt rátermett, eltekintenek ettől. A szakma alapjait ugyanis két-három hónap alatt el lehet sajátítani, bár tény, hogy ahhoz több idő kell, hogy valaki szakemberré váljon. Hiszen ehhez meg kell ismernie teljes egészében a piacot, annak változásait. Ha például Budapesten a XIII. kerületben dolgozik, akkor tudnia kell szinte utcára lebontva, hogy melyik ház mennyit ér. Ehhez ismernie kell a környéket, hogy hol vannak az iskolák, az állami épületek. Már az első megtekintésnél tisztában kell lennie az épület minden pozitívumával és negatívumával, jobban, mint a tulajdonosnak. Ezt a tudást viszont nem lehet megszerezni néhány hét alatt.

Oroszi Babett
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Tízezer liter nyersolajat lovasított meg négy férfi a munkahelyéről

Körülbelül tízezer liter nyersolajat lopott el munkahelyéről, egy baranyai fúrópontról négy férfi - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Teljes cikk

Futópaddal, golfhétvégével, uszodabérlettel korrumpálhattak egy minisztériumi főosztályvezetőt

Egy minisztérium főosztályvezetője, egy szállodatulajdonos, egy uszoda ügyvezetője és egy polgármester ellen emeltek vádat hivatali vesztegetés... Teljes cikk

Háromnapos munkahét - elindult a licit?

Már nem is négy, hanem három munkanap, igaz 12-14 órás műszakokkal, de jut két hétvége, sőt havonta hét nap folyamatos pihenés is – a Miamiban... Teljes cikk