Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Érlelődik a nyugdíjreform: elsőként a rokkantságot szabályoznák

Nagyjából összeállt a nyugdíjrendszer reformját előkészítő szakértői csoport listája, és néhány héten belül az alakuló ülésre is sor kerülhet - tudta meg a Napi Gazdaság Döcsakovszky Bélától, a Miniszterelnöki Hivatal Magyarország holnap titkárságának vezetőjétől. Habár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a nyugdíjreform kapcsán nem kívánta siettetni a szakértőket, az informális elvárások szerint még az idén eredményeket kell felmutatniuk.

A munkafolyamatok párhuzamosan futnak a minisztériumokkal. A kormány hivatalos, 2007-es munkatervének első konkrét feladatára - a rokkantság és a rehabilitáció újraszabályozására - áprilisi határidőt tűztek ki. A kormány csökkentené a visszaélések számát, illetve növelné a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. E lépéseket már az Európai Bizottság is sürgette, külön megemlítve az előnyugdíj további korlátozását és a fogyatékkal élőket érintő nyugdíjakat újonnan igénybe vevők számának csökkentését.

A korkedvezményes, illetve a szolgálati nyugdíjak indokoltságának felülvizsgálatára pedig májusig kaptak határidőt az érintett minisztériumok. A művésznyugdíjakat a kulturális, míg a bányásznyugdíjakat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vizsgálhatja felül. Szeptemberig kell aztán egy új, átfogó társadalombiztosítási szabályozással előállni. A jogalkotási munkába a nyugdíjreform-kerekasztal szakértői bekapcsolódnak, s a minisztériumok is képviseltetik magukat a kerekasztal ülésein.
Follow hrportal_hu on Twitter