Erőtlen állami kísérlet az álláskeresők segítésére "/>
Megjelent: 7 éve

Erőtlen állami kísérlet az álláskeresők segítésére

Meglehetősen telített piacra lép be a kormány azzal, hogy elindítja online álláskeresőjét.

Hétfőn jelenti be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hogy új online álláskeresési szolgáltatást indít a munkaügyi szervezet. A Virtuális Munkaerőpiac Portál (VMP) legfőbb célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben, minél egyszerűbben egymásra találjanak. Ezzel a lépéssel pedig az állam egy újabb szektorban veti meg a lábát. A kérdés már csak az, hogy a jelenlegi, válság által eleve megviselt piacon mekkora sikert tud elérni a versenytársak mellett.

Az új oldalon, ha hihetünk az adatoknak, akkor 3701 álláshirdetés található és már 32 556 önéletrajz között keresgethetik a megfelelő alkalmazottat a munkaadók. Ez egyébként annyira nem is jelent nagy lemaradást a versenytársakhoz képest, hiszen a profession.hu oldalán 4491 hirdetés található, a cvonline-n pedig 5164 állás között válogathatnak a keresők. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy míg utóbbi kettőre díjfizetés ellenében lehet hirdetést megjelentetni, az állami állásportálon ingyenesen jelezhetik a cégek, ha üres pozíció nyílt náluk. Azonban a legfőbb kérdés itt nem is az, hogy mennyibe kerül a megjelenés, sokkal inkább kérdés, hogy sikerül-e a többi portálnál hatékonyabban összehozni az álláskeresőket a munkaadókkal.

Mindenesetre a munkaadók számára a megszokottnál egy fokkal bonyolultabb a regisztráció, hiszen bár elsőre csak egy e-mail címre, jelszóra és felhasználó névre van szükség, ahhoz, hogy valaki hiteles álláskeresőként jelenjen meg az adatbázisban, a TAJ-számra, illetve a munkaügyi hivatalnál igényelt IR-azonosítóra van szüksége. Az oldal egyébként kiemelten nagy figyelmet fordít a hitelességre a tájékoztató szerint, hiszen mind a feltöltött önéletrajzokat, mind pedig a megjelent hirdetéseket a munkaügyi szervezet szakemberei ellenőrzik.

Mfor-vélemény a munka.hu-ról

A munka.hu szolgáltatásait jelenleg alapszintűnek nevezhetnénk, a hazai állásportálok mind a munkakeresők, mind a vállalatok számára sokkal több lehetőséget kínálnak. Ami az álláskeresőket illeti, csak a kínálatot tudják jelenleg böngészni, az oldal ugyanis funkcionális hibákat tartalmaz. Az általunk szúrópróbaszerűen megnézett állások alatt ugyan található "Jelentkezés az állásra" gomb, ám hiába klikkeltünk rá, nem történt semmi, ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem működik a funkció (vagy a nem hitelesített álláskeresők számára nem érhető el).

Az oldal jelenleg nem kínál "hírlevél" feliratkozási lehetőséget, amellyel értesítőt kérhetünk a minket érdeklő új állásajánlatokról. Közösségi médiás alkalmazásnak sincs nyoma az oldalon, amely ma az álláskeresésben egyre fontosabb szerepet kap, mind a munkavállalók, mind a munkaadók szempontjából.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal számára talán bagatell dolognak tűnik, ám a fiatal munkakeresők számára korántsem elhanyagolható, hogy nincs mobilra optimalizált változata az oldalnak. A munkaügyi központok lévén ugyan a fizikai munkaerőt kereső hirdetések "versenyképes számban" jelennek meg, ám a magasabb képzettséget igénylő pozíciók esetén (véleményünk szerint) jelenleg a kínálat viszonylag szegényes. Ráadásul a tapasztalatok szerint a kevésbé képzett emberek esetében az internet penetráció még mindig alacsonyabb, így pont a jelentős kínálatot biztosító fizikai munkák esetén a kereslet kapcsán vannak bennünk kérdőjelek. Úgy láttuk, hogy rendszerben lévő munkakereső is elsősorban a képzetlenebbekből kerülnek ki, tehát a munkaadók számára is csak egy szűk szegmensben tudnak egyelőre versenyképes kínálatot felmutatni.

Összegezve az első tapasztalatokat, ha valamilyen adminisztratív eszközzel nem terelnek jelentős forgalmat és pozíciót az oldalra, akkor a munka.hu egy lesz a sok magyarországi állásportál közül, ráadásul sem kínálatában, sem szolgáltatásaiban nem veszi fel a versenyt a piacvezető cégekkel. Az ingyenesség ugyan vonzerőt jelenthet, így a fizikai, illetve szakmunkák kapcsán konkurenciát jelenthet a piaci szereplők számára, ugyanakkor a magasabb hozzáadott értéket képviselő pozíciók esetén a toborzás költségeibe "bele kell, hogy férjen" az a 15-40 ezer forint közötti összeg, amelybe egy (magasan képzettek által is) nagy látogatottságú oldalon való álláshirdetés kerül.
.
Telített piacra vonul be az állam

Az online szegmens többi szereplőjével ellentétben az állásportálok és aggregátorok (gyűjtőoldalak) piacán jelentős visszaesést hozott a válság: a hirdetések száma jelenleg a 2008-as szint 40 százalékát éri el. Tavaly 20 ezer aktív hirdetés forgott az állásportálok szempontjából túltelített piacon, ahol a magasan vezető Profession (67 százalék) mellett a CV Online, Monster, Workania és Jobline folytat versenyt. A piacvezető által diktált tempóban folyamatos a fejlesztés, amelynek részeként a jelenleg listázási modellben működő oldalak fokozatosan HR szolgáltatókká alakulnak át.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szivárognak a részletek: így kapható állami bérköltség-támogatás

Ha egy cég munkaterhelésének 15-50 százalékát elveszíti, 70 százalékos bérköltség-támogatáshoz juthat. A kérvényeket a területi járási... Teljes cikk

Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk