Megjelent: 4 éve

Értékálló fizetést szeretnének a tanárok

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) sem ért egyet minden ponton a tanári életpályamodellel. Éves összefoglalójukban leszögezik: inflációkövető illetményalapot és a minőségi munkát érdemben honoráló jutalmakat is ki szeretnének harcolni a tanároknak - tudta meg a Magyra Nemzet Online.

images

Eddig kétszáz javaslat érkezett a pedagógusok etikai kódexének tervezetéhez, köztük jogi kifogások, pontosításra vonatkozó javaslatok, valamint átfogó bírálatok a pedagógusszakmai szervezetektől, a tantestületektől és a magánszemélyektől - írja a Magyar Hírlap. Mint kiderült: a tervezetet készítő Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) sem ért egyet minden ponton a tanári életpályamodellel. Éves összefoglalójukban leszögezik: inflációkövető illetményalapot és a minőségi munkát érdemben honoráló jutalmakat is ki szeretnének harcolni a tanároknak - tudta meg a Magyra Nemzet Online.

Horváth Péter, az NPK elnöke elmondta, a javított szöveget a november második felében összehívandó küldöttgyűlés fogadhatja el.

Az NPK elnöke nyilatkozott a sok bírálatot kapott pedagógus önértékelési rendszerről is. Horváth Péter felhívta a figyelmet arra: igaz, hogy az önértékelés módszertanát tartalmazó kézikönyvek április óta elérhetők, csakhogy azóta ezeket már átdolgozta a tárca, az új verziókat azonban még nem hagyta jóvá a miniszter, így azok nem is hozzáférhetők. A pedagóguskar vezetője szerint az idén lefolytatott szakmai ellenőrzések tapasztalatait is fel kell dolgozni, s ezek alapján tovább módosítani a szabályokat. Megjegyezte: a kétévenként kötelező szakmai ellenőrzést életszerűtlennek tartja, hiszen ez nagyobb tantestület esetén évi harminc-negyven ellenőrzést jelent, ami erős túlzás.

Az NPK több ponton is módosítana a tanári életpályamodell szabályain. A beszámoló szerint a tanári fizetések értékállandóságát hosszú távon a mindenkori minimálbérhez való igazítás garantálta volna, ám az erre vonatkozó előírást a kormány eltörölte. Mivel az elválasztással az NPK nem értett egyet, szeretnék elérni, hogy a pedagógusbérek alapját képező költségvetési törvényben meghatározott vetítési alap évente legalább az inflációval növekedjen - olvasható az mno.hu-n.

Az NPK sérelmezi, hogy a hatályos szabályok szerint az iskolák nem vehetnek fel új munkatársat a nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére, még megbízással sem. Ezzel összefüggésben javasolják, hogy az érintettek nyilatkozhassanak, szeretnének-e az adott évben még tovább dolgozni az aktuális feladatok befejezése érdekében. A kilencosztályos általános iskola ötlete kapcsán a tanárok jelezték: az ágazat problémáját nem feltétlenül oldaná meg egy újabb évfolyam, de ha mégis ez a tárca elképzelése, akkor támogatják, ám szerepet kérnek a részletek kidolgozásából.

Magyarhirlap.hu/mno.hu/Edupress.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kell átgondolnia a családoknak az egyetemi felvételi kapcsán

Egy államilag finanszírozott helyen tanulónak átlagosan 320 ezer forintos költséggel kell számolnia szemeszterenként. Teljes cikk

Harminchat nap után befejeződött az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban

A megállapodás értelmében három részletben hat százalékkal növelik a az oktatási dolgozók bérét. Teljes cikk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szükség esetén a polgári engedetlenségig is elmegy

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a magyar oktatási rendszer a bizonytalanságra épít. Teljes cikk