Megjelent: 6 éve

Értékálló fizetést szeretnének a tanárok

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) sem ért egyet minden ponton a tanári életpályamodellel. Éves összefoglalójukban leszögezik: inflációkövető illetményalapot és a minőségi munkát érdemben honoráló jutalmakat is ki szeretnének harcolni a tanároknak - tudta meg a Magyra Nemzet Online.

images

Eddig kétszáz javaslat érkezett a pedagógusok etikai kódexének tervezetéhez, köztük jogi kifogások, pontosításra vonatkozó javaslatok, valamint átfogó bírálatok a pedagógusszakmai szervezetektől, a tantestületektől és a magánszemélyektől - írja a Magyar Hírlap. Mint kiderült: a tervezetet készítő Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) sem ért egyet minden ponton a tanári életpályamodellel. Éves összefoglalójukban leszögezik: inflációkövető illetményalapot és a minőségi munkát érdemben honoráló jutalmakat is ki szeretnének harcolni a tanároknak - tudta meg a Magyra Nemzet Online.

Horváth Péter, az NPK elnöke elmondta, a javított szöveget a november második felében összehívandó küldöttgyűlés fogadhatja el.

Az NPK elnöke nyilatkozott a sok bírálatot kapott pedagógus önértékelési rendszerről is. Horváth Péter felhívta a figyelmet arra: igaz, hogy az önértékelés módszertanát tartalmazó kézikönyvek április óta elérhetők, csakhogy azóta ezeket már átdolgozta a tárca, az új verziókat azonban még nem hagyta jóvá a miniszter, így azok nem is hozzáférhetők. A pedagóguskar vezetője szerint az idén lefolytatott szakmai ellenőrzések tapasztalatait is fel kell dolgozni, s ezek alapján tovább módosítani a szabályokat. Megjegyezte: a kétévenként kötelező szakmai ellenőrzést életszerűtlennek tartja, hiszen ez nagyobb tantestület esetén évi harminc-negyven ellenőrzést jelent, ami erős túlzás.

Az NPK több ponton is módosítana a tanári életpályamodell szabályain. A beszámoló szerint a tanári fizetések értékállandóságát hosszú távon a mindenkori minimálbérhez való igazítás garantálta volna, ám az erre vonatkozó előírást a kormány eltörölte. Mivel az elválasztással az NPK nem értett egyet, szeretnék elérni, hogy a pedagógusbérek alapját képező költségvetési törvényben meghatározott vetítési alap évente legalább az inflációval növekedjen - olvasható az mno.hu-n.

Az NPK sérelmezi, hogy a hatályos szabályok szerint az iskolák nem vehetnek fel új munkatársat a nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére, még megbízással sem. Ezzel összefüggésben javasolják, hogy az érintettek nyilatkozhassanak, szeretnének-e az adott évben még tovább dolgozni az aktuális feladatok befejezése érdekében. A kilencosztályos általános iskola ötlete kapcsán a tanárok jelezték: az ágazat problémáját nem feltétlenül oldaná meg egy újabb évfolyam, de ha mégis ez a tárca elképzelése, akkor támogatják, ám szerepet kérnek a részletek kidolgozásából.

Magyarhirlap.hu/mno.hu/Edupress.hu
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter