kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Ezer tartós munkahelyet sem teremt a paksi bővítés

A baloldali összefogás szerint a paksi atomerőmű-beruházás csak néhány száz tartós munkahelyet eredményez, a kormány által kommunikált tízezres szám legfeljebb az építkezés ideje alatt lehet igaz. Az ellenzéki szövetség pártjai arra számítanak, hogy a parlament még márciusban dönt az erőmű bővítéséhez szükséges hitelszerződésről.

Csak néhány száz tartós munkahely jön létre a Paksi Atomerőmű bővítése nyomán. Erről Szabó Imre volt MSZP-s környezetvédelmi miniszter és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke beszélt hétfőn sajtótájékoztatón.

Jávor Benedek elmondta: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2009-ben készült vizsgálata szerint a két új blokk mintegy tíz évig tartó építése hat-hétezer munkahelyet teremt, működésük viszont mindössze hét-nyolcszáz tartós állást eredményez majd.

Szerinte példátlan, hogy egy ekkora beruházásnak ilyen kicsi legyen a munkahelyteremtő képessége, ha tehát a kormánynak új állások létrehozása a célja, akkor a paksi bővítéssel "a legrosszabb megoldást választotta".

Épületfelújítással is több munkahely jönne létre

Szerinte épületfelújítási programok megvalósítása és a megújulóenergia-termelés sokszor annyi állást eredményezne, mint az atomerőmű bővítése.

A PM társelnöke arról is beszélt: információik szerint a kormánytöbbség március közepére még egy parlamenti ülést tervez, amelyen nemcsak a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitelszerződést készül napirendre venni, hanem amiatt módosítani akarja az államadósság-plafonról szóló szabályt is.

A Közgépet akarják kistafírozni

Az MSZP-s Szabó Imre arról beszélt, hogy a paksi beruházás kis és közepes vállalkozások helyett csak egy cégcsoport, a Közgép számára lenne kedvező. Szerinte ez magyarázza a sietséget, amellyel a kormány a szerződést megkötötte, mivel az Orbán-kormány célja az lehet, hogy ha veszít a választáson, ezen „a cégbirodalmon keresztül spájzoljon be” az ellenzéki időszakra.

Az MSZP által javasolt épületfelújítási program viszont százezer új munkahelyet teremtene kis és közepes vállalkozásoknak, és jelentős energiamegtakarítást tenne lehetővé – tette hozzá.

A volt környezetvédelmi miniszter arról is beszélt, Ukrajna példája megmutatta, milyen az, ha egy ország az orosz elnök, „Putyin ölelésébe kerül”, és egyetlen partnere az energiaellátásban egy diktatórikus hatalom.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk