Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Ezért magasabbak a fizetések Nyugat-Európában

images

images

Számos oka van a nyugati és a magyar bérszínvonal közötti különbségnek, illetve annak, miért érezzük igazságtalannak, hogy például az osztrákok többet keresnek nálunk.

Íme néhány magyarázat:

- A nyugati országokban magasabb a termelékenység.

- A magyra béreket terhelő elvonások még mindig nagyok. A bérlemaradásnak azonban nem ez az elsődleges oka, az ugyanis a teljes munkaerőköltségben is megmutatkozik, nem csak a nettó keretekben.

- Az előállított érték elsősorban nem a munkaórák számától függ, hanem attól milyen technológia, tudás van az előállított termék mögött, milyen értéket képvisel a piacon. Vagyis ha egy országban többen dolgoznak magas hozzáadott értékű termékeket előállító ágazatokban, akkor az ebből származó magasabb nemzeti jövedelemből is több jut neki.

- Azokon a területeken, ahol a termelékenység nem tud növekedni (tipikusan az élőmunka-igényes szolgáltató szektorokban) ott az országban képződő egyre magasabb jövedelemből áremeléseken keresztül kérnek részesedést a munkavállalók.

- Ugyanakkor a nagy high-tech igényű, exportorientált vállalatoknál sem ugyanakkorák a bérek az egyes országokban, pedig ott még az előállított termékek árai is hasonlók. Ennek oka, hogy a fent részletezett, az országra jellemző termelékenységi paraméterek megjelennek a munkapiacon, és a kereslet-kínálat logikájának megfelelően kialakítanak egy egyensúlyi bért - írja a Portfolio.hu.

A tőke néha egy százalékpontos hozamelőnyért is arrébb ugrik egy kontinenst, a munkaerő viszont akár jelentős bérkülönbség mellett is inkább helyben marad.

Portfolio
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
21 kollégáját mérgezte halálra egy német munkás

A rendőrség nyomozást folytat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint az elmúlt 18 évben több, mint húsz kollégáját mérgezhette meg - írja a 444.hu Teljes cikk

Már nem is adataid kellenek, hanem a videokártyád - a kriptovaluta és a hackerek

A kriptovaluták népszerűségével együtt az áruk is emelkedik és minden zuhanás ellenére az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek bizonyultak az... Teljes cikk

Mit szólna ha hat órát kellene ingáznia?

Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy valaki napi hat órát ingázzon a munkába. Kínában olyan magasak a fővárosban a bérleti díjak, hogy a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár