Megjelent: 15 éve

Fidesz: a kormány képtelen kezelni a munkaerő-piaci válságot

A Fidesz szerint a kormánynak elképzelése sincsen, miként kezelje a munkaerő-piaci válságot, hogyan segítse a munkahelyek megtartását - mondta Czomba Sándor, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

images

A politikus szerint miközben naponta ezres nagyságrendben szűnnek meg munkahelyek, a kormány csak elemez, vizsgálódik, nem létező milliárdokat jelent be, és létrehozza a "kormányzati kudarckezelő központot", amely főként azokból áll, akik az országot "padlóra küldték". Mint mondta, október óta 22 ezer embernek szűnt meg a munkahelye, de a regisztrált munkanélkülieken kívül sokan vannak olyanok, akikről semmilyen információ sincs.

Czomba Sándor többek között azt kifogásolta, hogy a most meghirdetett munkaerő-piaci pályázatok révén a vállalkozók legkorábban májusban jutnak pénzhez. "Nincs idő, tisztelt magyar kormány, tisztelt magyar minisztérium! Nemhogy hónapok, de hetek, adott esetben (...) napok sincsenek arra, hogy várjanak a forrásokra" - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is: a vállalkozók évek óta mondják, hogy az élőmunkára rakódó terheket kellene csökkenteni, mert ezzel tudnak munkahelyeket létesíteni és megtartani.

A politikus feltette a kérdést, hogy miért nem kaphatják meg a kis- és közepes vállalkozások azt a támogatást, amit az önkormányzatok kapnak azért, hogy embereket foglalkoztassanak. "Százmilliárd forint van segélyezésre és vízgereblyézésre, de százmilliárd forint nincs munkahelymegőrzésre, itt van a baj" - fogalmazott.

Mint mondta, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint mintegy százmilliárd forintot mozdít meg a tárca a munkahelyteremtésre és munkahelymegőrzésre, de ebből eddig csak 21,5 milliárd "látható", a maradék 78,5 milliárd forintról többszöri kérésére sem kapott tájékoztatást.

Czomba Sándor felidézte, hogy Szűcs Erika miniszter néhány napja arról beszélt, az idén mintegy 36 milliárd forinttal közel százezer munkahelyet lehet megmenteni, de a fideszes politikus szerint ennek az összegnek a "fele sem igaz". Megjegyezte: a szaktárcának legalább egy munkahelyet sikerült megőriznie, hiszen sajtóhírek szerint 3 millió forintot fizettek ki a Hócipő című lapnak egy nőnapi cikk megjelenéséért. "Azért nem ez lenne a fő csapásirány" - tette hozzá.

A miniszterelnök négynapos munkahétről és egynapos képzésről szóló javaslatáról - kérdésre válaszolva - Czomba Sándor azt mondta: régen túl vagyunk az ötletelésen, tavaly októberben kellett volna előjönni ehhez hasonló vagy ennél jobb javaslatokkal. Hozzátette: az a 22 ezer ember, akiket eddig elbocsátottak, semmit nem tud ezzel az ötlettel kezdeni.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek