Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Fidesz: meg kell teremteni a foglalkoztatáshoz szükséges jogi környezetet

A Fidesz parlamenti frakciója szerint az eddig megkezdett út folytatásához létfontosságú, hogy a foglalkoztatáshoz szükséges jogi környezetet megteremtsék és ebbe a folyamatba illeszkedik az új munka törvénykönyvének őszre tervezett elfogadása is - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Kara Ákos.

images

images

A képviselő ebben felhívja a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról 10,8 százalékra csökkent.

A politikus szerint a munka törvénykévének változtatása azért szükséges, mert a jelenleg hatályos jogszabály 1992-ben született, mára idejétmúlttá vált és a gazdasági környezet jelentősen átalakult azóta. "Az új munka törvénykönyve lesz a kulcs ahhoz, hogy ne a munkanélküliség, hanem a foglalkoztatás nőjön" - írta Kara Ákos.

A képviselő közli azt is, hogy a Fidesz országgyűlési frakciója a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaanyagának tekinti a munka törvénykönyve módosításának tervezetét, az elkövetkezendő hetekben tárgyalja meg, és ezt követően teszi meg javaslatát annak módosítására.

Az MSZP számára elfogadhatatlan

Az MSZP felszólítja a Fidesz munkástagozatának elnökét, Kontur Pált, hogy akadályozza meg új munka törvénykönyve tervezetének elfogadását - közölte az MSZP szombaton az MTI-vel.

Az MSZP munkástagozata számára a pihenőidő csökkentése, a túlóradíjrendszer dolgozókat sújtó átalakítása, az ötven év feletti munkavállalók munkaerő-piaci védettségének megszüntetése vagy a kismamák elbocsáthatósága elfogadhatatlan - olvasható az ellenzéki párt közleményében.

Az MSZP reméli, hogy Harrach Péter KDNP-frakcióvezetőhöz hasonlóan a közeljövőben mind több kormánypárti képviselő elutasítja majd a munkavállalókat hátrányosan érintő kormányzati elképzeléseket.

Az MSZP a választópolgárokat és különösen a helyi szakszervezetek, üzemi tanácsok vezetőit arra biztatja, hogy keressék fel kormánypárti képviselőiket, és közöljék velük: nem ezt ígérték.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter