Megjelent: 8 hónapja

Fogy az idő: Végveszélyben a magyar diákok részvétele az Erasmus-ban?

Ha most nyáron nem hívják össze a parlament rendkívüli ülését, és a kormány nem oldja meg, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz, a magyar diákok biztosan kimaradnak a következő szemeszterben az uniós finanszírozású külföldi programokból.

Legkésőbb szeptember elejéig meg kell egyeznie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz – közölte az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján Ujvári Balázs bizottsági szóvivő az Euronews beszámolója szerint.

Ujvári Balázs azt is elmondta, hogy csak egy elfogadott törvény alapján oldhatnák fel az intézkedéseket, amelynek vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály. Ezután a Tanács dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról.

Mindennek azonban szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt – tette hozzá a szóvivő.

Ez azt jelenti, hogy ha valóban megegyezést akar a magyar kormány, akkor most nyáron össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését (erre a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt is szükség lehet), mert az őszi ülésszak csak szeptember második felében kezdődne, az az időpont pedig már késő lenne az Erasmus és a Horizont Európa programok szempontjából.

A korrupció fokozott kockázatával jár, hogy politikusok ülnek az egyetemek közalapítványi kuratóriumaiban, és az alapítványi egyetemekre nem vonatkoznak az uniós közbeszerzési szabályok. Többek között ezt kifogásolja az Európai Bizottság. Mint arról mi is beszámoltunk, a testület kizárja az alapítványi irányítású egyetemeket - köztük a Corvinust és a Semmelweis Egyetemet - az Erasmus+ csereprogramjából.

Az Erasmus programmal tavaly 8800 magyar diák és 4000 felsőoktatási dolgozó lehetőséget arra, hogy a külföldi egyetemre járhasson. 

Az Európai Bizottság összesítője szerint 2021-ben a Horizont Európa kutatási programjával a Corvinus Egyetemnek 2,5 millió eurót adott, a Szegedi Tudományegyetemnek 2,4 milliót, a Semmelweis Egyetemet pedig 1,7 millió euróval támogatta.

Mint arról korábban már írtunk, ezek nélkül a nemzetközi programok nélkül elszigetelődhetnek a magyar egyetemek a nemzetközi tértől.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Átadták az Év Befektetője díjakat

2023-ban Magyarországon 13 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke, kétszer annyi, mint 2022-ben. Teljes cikk

Egymillió forintos jutttást kapnak a kecskeméti Mercedes dolgozói

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetése a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy döntött, hogy bruttó 1.090.000 forintos... Teljes cikk

Szerszámgépeket loptak munkahelyükről egy vidéki üzem dolgozói

Az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetést indítványozott. Teljes cikk