Megjelent: 5 éve

Gazdasági növekedés a munka világának további erősítésével

2017-re össze kell kapnia magát az Orbán-kormánynak, mert az már "a bizalom megtartásának éve lesz" - ezt Lázár János mondta a keddi kormányzati konferenciát követő sajtótájékoztatón a Hvg.hu cikke szerint.

images

A polgári berendezkedés megerősítése volt a keddi kormánykonferencia fő témája - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egész napos tanácskozás után.

A minisztereknek és az államtitkároknak a következő egy évben van még módjuk arra, hogy a kitűzött célok érdekében szükséges lépéseket megtegyék. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kabinet munkáját értékelő keddi kormányzati konferencia után elmondta, hogy a cselekvés legfontosabb éve lesz az előttük álló esztendő, ugyanis a miniszterelnök szerint 2017 és 2018 már "a bizalom megtartásának éve", azaz a kormánypártnak készülnie kell a következő választásra.

Lázár a rövid és az események felsorolására szorítkozó sajtótájékoztatóján lényegében a konferencia programját ismertette, és pár mondatban megismételte, hogy ki mit fogalmazott meg, Parragh Lászlótól Vukovich Gabriella KSH-elnökig.

A kormánykonferencián Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet prezentációjában megtárgyalták a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentését, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Jó állam-jelentését Patyi András rektor előadásában. Lázár János megjegyezte: ismertek az OECD kritikái például a magyar oktatási és egészségügyi rendszerről, de ismertek az elismerő szavak is arról, amit 2010 és 2014 között a magyar államháztartás gazdasági konszolidációjáért tett a kormány.

A miniszter emlékeztetett: az OECD is onnan indult ki, hogy 2010-ben Magyarország Görögországnál rosszabb helyzetben volt, "könnyen görög forgatókönyv is megvalósulhatott volna". Ehhez képest Európa és a világ is elismeri a mai magyar gazdasági számokat - emelte ki.

Gazdasági növekedés fenntartása, de hogyan?

Az ezt követő gazdasági blokkban Kovács Árpád , a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József , a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint Parragh László , a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról adtak számot, hogyan tartható fenn hosszú távon Magyarország folyamatos gazdasági növekedése, ami "a polgári berendezkedés legfontosabb tartópillére" - tájékoztatott Lázár János, aki példaként említette az államadósság további csökkentését, az innováció jelentős növelését, a magyar gazdaságnak "a harmadik ipari forradalomhoz való csatlakozását" és a munka világának további erősítését.

Granasztói György miniszterelnöki megbízott a magyar polgárrá válás múltjáról, jelenéről és jövőbeli perspektíváiról beszélt, a Központi Statisztikai Hivatalt vezető Vukovich Gabriella pedig a 2010 óta tartó társadalmi folyamatokba adott betekintést.

Emellett Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét kérte hozzászólásra a kormányfő - számolt be a Miniszterelnökség vezetője a kibővített kormányülésnek tekinthető kormánykonferenciáról.

A Hvg.hu összefoglaló cikkében az olvasható, hogy a miniszter szerint a fő téma az oktatás színvonalának emelése volt, példaként megemlítette a matematika oktatásának fejlesztését, illetve beszélt arról is, hogy fontos az állami bürokrácia csökkentése is, mert ez versenyhátrányt okoz a cégeknek.

Bejelentette azt is, hogy a dél felől érkező újabb migrációs hullám miatt a miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését, amelyet a konferencia után tartanak.

A politikából való esetleges kiszállásáról szóló Figyelő-cikket Lázár János nem kommentálta. "Most egyelőre sok munkám van, nincs időm ilyesmivel foglalkozni" - mondta.

Lázár Jánossal a Magyar Hírlap is interjút készített, amelyről a HR Portál is beszámolt. Az interjúban Lázár elmondta, "szeptember 15-én születik majd döntés a kormányzati személycserékről, ami nem rokon- és ellenszenv, esetleg pártpolitikai helyértékek alapján történik majd, kizárólag a szakmai teljesítmény számít".

MTI/Hvg.hu
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendkívüli gyorssegélyt kapnak a jövedelem nélkül maradt művészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület által megítélt összeg 50 ezertől 140 ezer forintig terjedhet. Teljes cikk

A megkérdezettek majdnem fele fél tőle, hogy bizonytalanná válik a jövedelme

A BÁV Zálog felmérését kitöltők 20 százalékának nincs tartaléka. Teljes cikk

Rezidensszövetség: az orvosi bér emelése és a hálapénz betiltása nem tűr halasztást

A kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér, hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak - javasolja a szövetség. Teljes cikk