Gyurcsány szerint is túl szigorú az APEH"/>
Megjelent: 12 éve

Gyurcsány szerint is túl szigorú az APEH

Adó- és járulékcsökkentésre szükség van, de azt nem lehet az állam működőképességének a rovására, a szociális és jóléti biztonság kárára megtenni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Balatonfüreden, az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján. Az APEH-nek elég lenne a rosszfiúkat elkapni.

Kompromisszumot kell kötni, s az adórendszeren kívül "egy sor más elemmel kell segíteni a gazdasági növekedés gyorsítását" - tette hozzá a miniszterelnök. Hangsúlyozta: "az igazi tartalékunk a magyar gazdaságnak abban a húsz százalékában van, amely nem vesz részt a közteherviselésben". Gyurcsány Ferenc szerint tíz százalékpontnyi feketegazdaság köztehertartalma már több mint ezer milliárd forint, ami "pont az az ezer milliárd, amit keresünk".

A kormányfő azt kérte az adóhivataltól, segítsen olyan ösztönzők kitalálásában, amelyek rámutatnak, hogy miért éri meg az állampolgárnak például az autószerelőnél számlát kérni. Sokkal jobb, "ha az érdekeket nem úgy változtatjuk meg, hogy fenyegetőleg lépünk fel, hanem úgy, hogy ösztönzőket teremtünk" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: "de (...) a csomagban ilyen is, meg olyan is van".

Gyurcsány Ferenc azt mondta: "abban próbálnak meg segíteni, hogy szélesebb körben terjedjen el készpénzfizetés helyett, az átutalás, a bankkártya, a csekk". Ahol ugyanis "szürkében, meg feketében mozog a világ, ott készpénzzel fizetnek, mert nem akarják, hogy nyoma maradjon" - vélekedett a kormányfő. Elmondta: az érdekeltség jól mutatja, hogy 2007-ben - amikor "azt mondtuk, hogy kössük már össze az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételét azzal, hogy valakinek van érvényes biztosítása és be van jelentve" - 131 ezren jelentkeztek be a társadalombiztosításhoz. Mint mondta: minden hónapban 500 millió forinttal több folyik be a kasszába.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: kevesebb adót "úgy tudunk csinálni, ha többen fizetik", s küzdeni kell a szürke- és feketegazdaság ellen. Ehhez viszont kezdeményezések, okos javaslatok kellenek - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: "nem csak az állampolgárok és az állam, a gazdasági szereplők és a civil szervezetek, hanem az adóhivatal valamennyi munkatársa és a kormány közötti viszonyra is a megegyezést, a partnerséget javaslom".

A miniszterelnök azt kérte az adóhivatali dolgozóktól, hogy a helyénvaló szigorúság mellett "gondoljunk végig egy lehetséges, ettől némileg eltérő adóhivatali szerepet". "Nagyjából úgy, hogy azt érezzék az állampolgárok, jóhiszemű tévedések, kisebb hibák és félreértések esetén az adóhivatal inkább a segítő tanácsadójuk" - mondta. Ahol pedig rosszhiszeműség van, csalárd szándék, arra épülő üzleti modell, hogy miként lehet megkerülni a közteherviselést, ott nagy határozottság, komoly fellépés és gyors eredményt hozó vizsgálat szükséges - szögezte le a kormányfő.

"Az állampolgároknak azt kell látniuk, hogy az ő államuk egyik szerve, az adóhivatal segít is, szolgálja őket és szolgáltat" - mondta a miniszterelnök, megjegyezve: azt is tapasztalják, hogy az adóhivatal megvesztegethetetlen, kemény, határozott és együttműködik más társszervekkel is. Gyurcsány Ferenc szerint az adóhivatal megmutatta, hogy nagyon jó minőségben tud dolgozni, de "talán érdemes egy ilyen negyed- vagy félfordulatot tennie".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk