Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Harrach: Biztosítani kell a gyermeket nevelők munkaerő-piaci védelmét

A gyermeket nevelők munkaerő-piaci védelmét és a családokat megillető kedvezményrendszer rögzítését emelte ki a készülő családvédelmi törvényből Harrach Péter a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége(KÉSZ) nyolcadik kongresszusán szombaton a Parlamentben.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke azt mondta, a társadalomnak el kell ismernie a gyermekvállalást. Ennek pontos részleteit azonban nem a sarkalatos törvény rendezi majd, hanem a nyugdíjtörvényben jelenik meg, a lehetséges megoldásokon még dolgoznak. Szavaiból kiderült, hogy a személyi jövedelemadó irányíthatósága a nyugdíjak kiegészítésére az egyszázalékos felajánlás mintájára nem járható út, mert sokan nem fizetnek személyi jövedelemadót, például a gyermekek utáni adókedvezmény miatt.

Harrach Péter az alaptörvénnyel összhangban szólt a házasság és a család intézményének védelméről, a gyermekvállalás valamiféle "jutalmazásáról is". Mint mondta, a cél "a gyermekekért és nem a gyermekekből élők" támogatása, a gyermeket nevelő nők foglalkoztatási esélyeinek javítása, és a válások számának csökkentése.
Kitért arra, hogy 2010-ben kilencvenezer volt a gyermekszületések száma, és a népesség 10 millió alá csökkent. 2011-ben az év első hét hónapjában 50 ezer gyermek született, ez hat százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az újszülöttek 40 százaléka pedig házasságon kívül született.

Problémát jelent az is, hogy a szülőképes nők egyre később vállalják az első gyermeküket, és magas a válások aránya. Utalva az ENSZ tavaszi demográfiai előrejelzésére azt mondta, hogy az "átlagos forgatókönyv" szerint a század végére Magyarország lakossága 8,5 millió lesz, ebből 1,9 millió a bevándorló, és az idősek részaránya jelentősen nő.

Ha a jelenlegi termékenységi arányszám megmarad 1,3-on, akkor 5,2 millió lesz az ország lakossága, és a 65 év felettiek aránya eléri a 36 százalékot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nyugdíjrendszere fenntarthatatlan lesz, gazdasága működésképtelenné válhat - figyelmeztetett a kereszténydemokrata politikus.

Harrach Péter szerint a termékenységi arányszám akkor növekedhetne, ha az elhalasztott gyermekvállalások mégis megtörténnének, vagy bekövetkezne egyfajta "kulturális mutáció", vagyis a közgondolkodást a családról, a gyermekekről és a nemzetről sikerülne megváltoztatni.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk