Megjelent: 8 éve

Havi 400 ezer forintot is kereshetnek a fodrászok

Nem véletlenül vonz egyre több pályaválasztót és új szakmát tanulni vágyót a fodrászat világa. A szakemberek vállalkozóként akár havi 400 ezer forintot is kereshetnek. A start azonban nem könnyű.

images

Gábor István mesterfodrász már több mint 2 évtizede tevékenykedik szakmájában - ma már saját szalonját igazgatja és fodrásztanulókat is rendszeresen vezet be a szakma rejtelmeibe belvárosi üzletében. Még a rendszerváltás környékén, eredetileg fiatalkori útkeresésként vágott bele a szakmába - aztán szép fokozatosan magával ragadta a lendület, az akkoriban egyre nagyobb teret hódító szakmai technológiák, újdonságok és gyökeret is vert a területen. "Menet közben aztán kiderült, hogy van érzékem a szakmához. Nagyon megtetszett a terület és egyre jobban bele is jöttem a munkába " - magyarázza a szakember.

Ma már egyre több fiatal - férfiak, nők vegyesen - és pályamódosító képzeli el szakmai pályafutását fodrászként. Ráadásul - szemben az igen gyakori tévhitekkel - még csak átlag feletti, "boszorkányos" kézügyességre sincs szükségük a leendő fodrászoknak. Igaz, a szorgalom sem hiányozhat a tanulók eszköztárából. "Valóban fontos a rátermettség és a kézügyesség, de megfelelő motivációval és szorgalommal azért elsajátítható ez a szakma. Egy átlagos képességű, de szorgalmas tanuló gyakran többre viheti, mint aki tehetséges, de lusta"- magyarázza Gábor István.


Átlagosan 400 ezer forint a tanfolyamdíj



Szakképzési kínálatból mindenesetre bőséges a választék a fodrásznak készülőknek: az internetes keresőkbe a fodrász OKJ-s képzéseket bepötyögve már zúdul is ránk az 1 éves szakmai tanfolyamok, nappali és/vagy esti képzések listája. A fodrászképzések árai között természetesen igen nagy a szórás. A legalsóbb árkategóriában már 164 ezer forintért is találtunk szakképzést, ám ez a barátságos árfekvés azért ritka. Igaz, a távoktatásosként meghirdetett, budapesti és vidéki tanfolyamok azért felvethetnek néhány kérdést. A mesterfodrász szerint azonban ma a 400 ezer forint körüli tanfolyamdíj a legjellemzőbb, bár akad példa egymillió forintos képzésre is. A képzések árait az is befolyásolja, hogy tanműhelyben vagy üzletben, nagyobb vagy kisebb csoportban, illetve ismert vagy kevésbé ismert szakembernél vagy szalonban történik az oktatás. Emellett a tanulóknak a munkavégzéshez szükséges eszközök, anyagok árába is "be kell ruházniuk." Mindez egy alapcsomag esetén átlagosan 50 ezer forintról indul -a felsőbb kategóriás eszközök, anyagok kezdőcsomagban is 100 ezer forint körüli áron érhetők el.


Nettó 100 ezer forint alkalmazottként



Fodrászként - ha a szakember alkalmazott, bár ez azért ritkább - átlagosan havi 120-150 ezer forint kereshető. (Az óvatosabb becslések ugyanakkor 100 ezer forintos havi nettófizetésnél húzzák meg az alsó, míg havi 200 ezernél a felső határt.) Egyéni vállalkozóként 200-400 ezer forint is a zsebben maradhat. "Legyél te is fodrász! Örökérvényű, kreatív szakma, magas kereseti lehetőség! Soha többet nem leszel munkanélküli!"- csábítgatja hangzatos jelmondattal honlapján az érdeklődőket egy budapesti OKJ-s képzést kínáló intézmény. A rózsaszín ígéretek ellenére a kezdők azért komoly kihívások elé nézhetnek a tanfolyam elvégzése után, mert a szakmunkásvizsga letétele, a startvonal elhagyása után sem a szektor, sem a piac nem terít vörös szőnyeget a pályakezdők elé.


Már az iskola alatt gyűjteni kell ügyfélkört



Habár a szakma képviselői szerint a képző intézmények számolatlan mennyiségben ontják az újdonsült fodrászokat, a helyzet azért némiképp ellentmondásos. "A szakmai berkekben számos alkalommal merül fel a túlképzés témája és problémája - ám ezzel párhuzamosan rengeteg, fodrászoknak szóló álláshirdetéssel lehet találkozni nap mint nap"- jegyzi meg Berendi László, a MOSZI - Fodrász Ipartestület elnöke. A fodrászok pályakezdő munkanélkülisége ellen a legjobb módszer az előrelátó megelőzés. Ezt a leghatékonyabban úgy tehetik meg, hogy már a tanulóidő legelső pillanatától kezdve elkezdik szervezni és toborozni a lehetséges ügyfélkörüket - ha a tanulóidő alatt hajvágásra jelentkező modellek elégedettek a fodrásztanuló munkájával, később is jó eséllyel térnek majd vissza hozzá. A szakmunkásvizsga letétele után azonban már nehezebb toborzásba fogni.

Takács Gabriella
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter