Megjelent: 11 éve

Herczog: Az SZMM feladata a terhek igazságos elosztása

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) legfontosabb feladata, hogy megfelelő választ találjon a válság miatt kialakult társadalmi feszültségekre, s tevékenységével hozzájáruljon ahhoz, hogy a válság terhei a legméltányosabban, legigazságosabban oszoljanak meg a gazdasági és társadalmi szereplők között - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a tárca vezetőinek bemutatkozó sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.

Herczog László munkaügyi miniszter kifejtette: igazságos tehermegosztás alatt azt érti, hogy azokat, akiknek alapvető szükségleteik (lakhatás, étkezés, ruházkodás) kielégítése nem biztosított, nem szabad tovább terhelni. A következő időszakban a minisztérium figyelmét kiemelten ezekre a csoportokra kell koncentrálni - húzta alá. Akiknek azonban "csak a nyári szabadságuk minősége van veszélyben", azoknak nagyobb részt kell vállalniuk a terhekből - fogalmazott. Herczog László - aki miniszteri kinevezése előtt az SZMM társadalmi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára volt - beszédében hangsúlyozta: a minisztérium érdekeit úgy próbálja majd érvényesíteni, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a többi tárca tevékenységéhez és a kormányprogramhoz. Kiemelte: tudomásul kell venni, hogy az állami kiadásokat hozzá kell igazítani a gazdaság teherbíró képességéhez. Minden tárcának, így az SZMM-nek is tisztában kell lennie azzal, hogy fenntartható gazdasági növekedés csak fenntartható pályán lévő államháztartás mellett valósítható meg.

A foglalkoztatáspolitika vonatkozásában kifejtette, hogy jelenleg a legfontosabb a foglalkoztatási szint fenntartása, a munkahelyek megőrzése, míg a foglalkoztatás bővítését célzó programok egyelőre másodlagos szerepet játszanak. Hangsúlyozta, hogy a miniszterváltás ellenére a minisztérium által korábban elindított programok zavartalanul folytatódnak. Herczog László elmondta: a tervezett lépések részleteit azért nem közli, mert a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy a minisztérium társadalmi párbeszéd nélkül, kész programmal állna elő. A következő napokban intenzív egyeztetés folyik majd szociális munkát végző szervezetekkel és a szociális partnerekkel - húzta alá.

A tárcánál Simon Gábor államtitkár lesz felelős a foglalkoztatási, képzési és társadalmi párbeszéddel kapcsolatos kérdésekért, továbbá a kormányzati munka koordinációját is ő irányítja majd. Simon Gábor a munkahelymegőrző programok jelenlegi állásáról elmondta: az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) közel 7 milliárd forintos munkahelymegőrző programjának keretében eddig 350 projekt kapott támogatást 5,3 milliárd forint értékben, 25.117 munkahely megőrizését lehetővé téve. A regionális munkaügyi központoknál lévő mintegy 10 milliárdos keretből eddig 4 milliárd került felhasználásra 100 projektben, ami 13.600 munkahely megtartását tette lehetővé. A 20 plusz 10 milliárdos (a kkv-, valamint a nagyvállalati szektornak szánt) európai uniós források révén a tervek szerint mintegy 50 ezer munkahely őrizhető meg - hangsúlyozta.

Korózs Lajos államtitkár a szociális és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozik majd, valamint a parlamenti munka koordinációját felügyeli. Kijelentette: egyetlen olyan, a tárcát érintő törvényjavaslat sem fog az Országgyűlés elé kerülni, amelyről ne egyeztettek volna a társadalmi és civil szervezetekkel.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter