Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Hétfőtől már csak online pénztárgép használható

Szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások. Jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan ellenőriz.

Szeptember elsejétől szankcióra számíthatnak azok a pénztárgép-használatra kötelezett vállalkozások, amelyek nem teljesítik jogszabályból fakadó kötelezettségüket – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adóhatóság hangsúlyozta: hétfőtől már nem a cserét, hanem az üzemeltetés körülményeit és az esetleges visszaéléseket vizsgálják. Azok a cégek, amelyek nem cserélték le a pénztárgépet akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot is kaphatnak, emellett akár 12 napra bezárhatják az üzlethelyiség, vagy ha az nincs, akkor 500 ezer forintos üzletlezárást helyettesítő bírságot szabhatnak ki rájuk.

A NAV azokat is ellenőrzi, akik korábban megszűnésre hivatkozva nem rendeltek új gépet, vagy akik a megrendelt online kasszát nem vették át, esetleg úgy nyilatkoztak, hogy minden tételről számlát állítanak ki.

A NAV július közepéig több mint 25 ezer online pénztárgéppel kapcsolatos ellenőrzést végzett, amelyek során mintegy 3000-nél találtak a revizorok valamilyen hiányosságot. Ez az esetek 12 százaléka. A kiszabott bírság összege nagyjából 260 millió forint.
Follow hrportal_hu on Twitter