Megjelent: 2 hónapja

Hetven iskolában hétszáz tanár sztrájkol

Országszerte több mint 70 iskolában közel hétszázan sztrájkolnak december 2-án, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig december 8-ra újabb országos munkabeszüntetést hirdetett.

images

A Tanárok a tanárokért csoport tájékoztatása szerint az országban december 2-án reggel 6-ig 697 pedagógus jelezte 71 iskolából, hogy részt vesz a határozatlan idejű munkabeszüntetésben. A tiltakozásba bekapcsolódó intézmények többsége fővárosi, de a vidéki iskolákban is egyre több pedagógus szünteti be a munkát határozatlan időre. Több intézmény - például a kirúgások által legjobban érintett Karinthy Frigyes Gimnázium és a Vörösmarty Gimnázium - ki sem nyit pénteken.

A tömeges munkabeszüntetést azután kezdte el több száz pedagógus, hogy szerdán három fővárosi gimnáziumból nyolc kollégájukat kirúgták (hatot a Karinthy Frigyes, egyet az Eötvös József, egyet pedig a Vörösmarty Gimnáziumból).

A budapesti Fazekas Gimnáziumban 14 pedagógus kapott figyelmeztetést: amennyiben folytatják az engedetlenkedést, az az állásukba kerülhet.

Pénteken a budapesti Eötvös József Gimnázium bejáratát diákok fogják elzárni, a Karinthy Gimnázium pedagógusai pedig kirúgott kollégáikkal együtt a Külső-Pesti tankerület épülete elé vonulnak. A Sashegyi Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban néma gyásznapot tartanak a szakórákon. A Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tantestületének többsége is csatlakozik a szolidaritási megmozdulásokhoz.

A kirúgások miatt szombaton délután öt órára tüntetést szervezett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ épülete elé.

A szervezők szerint „a tankerületi vezetőknek számot kell adniuk: miért nem akadályozták meg, hogy Pintér Sándor véghezvigye a megtorlásokat és kirúgassa a tanárokat?”

December 8-ra pedig újabb országos sztrájkot hirdetett a PDSZ.

Közben a Belügyminisztérium (BM) bejelentette: minden köznevelési intézményben tanuló gyermek szülője, gondviselője kitöltheti azt a kérdőívet, amelynek kérdései "az oktatásban leginkább érintettek véleményének megismerését célozzák". A kérdőív a Kréta rendszeren keresztül 2022 decemberében lesz ütemezetten elérhető. Kitöltése anonim, nem kell hozzá személyes adatot megadni. A kérdőívet fejlesztők kiiktatták a Kréta rendszer sajátosságát, így a válaszok rejtve maradnak az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai előtt.

A kérdések a többi között a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére vonatkoznak. A kérdőíven szereplő kérdéseken túl lehetőség van arra, hogy a szülők, gondviselők bármilyen más véleményt, javaslatot eljuttassanak a tárcához.

A BM elkötelezett az oktatás minőségének javítása és amellett, hogy a gyermekek megfeleljenek a jövő kihívásainak; ezért szeretné megismerni az érintettek véleményét, amit figyelembe vesz a köznevelési rendszer megújítására vonatkozó fejlesztési terveiben.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Ösztöndíjprogramot hirdetett a Szegedi Tudományegyetem

Újra meghirdette Start ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Junior Akadémia; azok a tehetséges diákok kaphatnak támogatást, akik... Teljes cikk

Már csak néhány napig nyilatkozhatnak a 30 alatti anyák adókedvezményük érvényesítéséhez

2023. január elsejétől újabb adókedvezmény érhető el a 30 év alatti kismamák, fiatal anyák részére: a kedvezmény nem csak visszatérítésként,... Teljes cikk

Étrend-kiegészítés a várandósság ideje alatt: miért fontos?

Amikor kisbabát várunk, a szervezünk működése szinte teljesen megváltozik. A hormonok hatására a test felkészül a jövevény táplálására, amit... Teljes cikk