Megjelent: 4 hónapja

Hetven iskolában hétszáz tanár sztrájkol

Országszerte több mint 70 iskolában közel hétszázan sztrájkolnak december 2-án, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig december 8-ra újabb országos munkabeszüntetést hirdetett.

A Tanárok a tanárokért csoport tájékoztatása szerint az országban december 2-án reggel 6-ig 697 pedagógus jelezte 71 iskolából, hogy részt vesz a határozatlan idejű munkabeszüntetésben. A tiltakozásba bekapcsolódó intézmények többsége fővárosi, de a vidéki iskolákban is egyre több pedagógus szünteti be a munkát határozatlan időre. Több intézmény - például a kirúgások által legjobban érintett Karinthy Frigyes Gimnázium és a Vörösmarty Gimnázium - ki sem nyit pénteken.

A tömeges munkabeszüntetést azután kezdte el több száz pedagógus, hogy szerdán három fővárosi gimnáziumból nyolc kollégájukat kirúgták (hatot a Karinthy Frigyes, egyet az Eötvös József, egyet pedig a Vörösmarty Gimnáziumból).

A budapesti Fazekas Gimnáziumban 14 pedagógus kapott figyelmeztetést: amennyiben folytatják az engedetlenkedést, az az állásukba kerülhet.

Pénteken a budapesti Eötvös József Gimnázium bejáratát diákok fogják elzárni, a Karinthy Gimnázium pedagógusai pedig kirúgott kollégáikkal együtt a Külső-Pesti tankerület épülete elé vonulnak. A Sashegyi Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban néma gyásznapot tartanak a szakórákon. A Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tantestületének többsége is csatlakozik a szolidaritási megmozdulásokhoz.

A kirúgások miatt szombaton délután öt órára tüntetést szervezett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ épülete elé.

A szervezők szerint „a tankerületi vezetőknek számot kell adniuk: miért nem akadályozták meg, hogy Pintér Sándor véghezvigye a megtorlásokat és kirúgassa a tanárokat?”

December 8-ra pedig újabb országos sztrájkot hirdetett a PDSZ.

Közben a Belügyminisztérium (BM) bejelentette: minden köznevelési intézményben tanuló gyermek szülője, gondviselője kitöltheti azt a kérdőívet, amelynek kérdései "az oktatásban leginkább érintettek véleményének megismerését célozzák". A kérdőív a Kréta rendszeren keresztül 2022 decemberében lesz ütemezetten elérhető. Kitöltése anonim, nem kell hozzá személyes adatot megadni. A kérdőívet fejlesztők kiiktatták a Kréta rendszer sajátosságát, így a válaszok rejtve maradnak az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai előtt.

A kérdések a többi között a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére vonatkoznak. A kérdőíven szereplő kérdéseken túl lehetőség van arra, hogy a szülők, gondviselők bármilyen más véleményt, javaslatot eljuttassanak a tárcához.

A BM elkötelezett az oktatás minőségének javítása és amellett, hogy a gyermekek megfeleljenek a jövő kihívásainak; ezért szeretné megismerni az érintettek véleményét, amit figyelembe vesz a köznevelési rendszer megújítására vonatkozó fejlesztési terveiben.

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
A diákok harmada szerint nem kaptak megfelelő digitális tudást az iskolában

A Z-generációsok több mint felének fontos a digitális szakértelem és a rugalmas és távoli munkavégzés a munkahely megválasztásakor. Teljes cikk

Online munka átverés: volt, aki az utolsó forintját is elvesztette

Tízezernél is több embert károsított meg a cég, ami azt ajánlotta, hogy filmelőzetesek nézésével lehet pénzt keresni. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken lesznek adóellenőrzések március végétől

Március utolsó hetében is országszerte végez majd ellenőrzéseket az adóhivatal. Teljes cikk