Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Honnan lesz 1,2 millió új adózó? - Az MSZP szerint a nyugdíjasok megadóztatása is egy lehetőség

A kormány célja, hogy ötmillió adófizető legyen az országban. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint munkahelyteremtéssel és a nyugdíjak megadóztatásával is el lehet érni az 1,2 millió új adózót.

images

Munkahelyteremtésre és a gazdaság megerősítésére koncentrál az MSZP Ajánlat Magyarországnak című vitairata, amellyel kapcsolatban vidéken is elindult a beszélgetéssorozat - mondta az első vidéki, zalaegerszegi párbeszéd alkalmából szombaton a szocialista párt elnöke.

Mesterházy Attila az MSZP zalaegerszegi szervezetének juniálisán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Párbeszéd a nemzetért beszélgetéssorozat keretében úgy kívánnak programot adni Magyarországnak, hogy a civil és szakmai szervezeteket, valamint a választópolgárokat is bevonják a gondolkodásba.

"Kíváncsiak vagyunk mások véleményére, nem gondoljuk, hogy mi tudunk mindent a legjobban" - fogalmazott, hozzátéve: ezért keresnek közösen választ arra a kérdésre, hogy melyek Magyarország legfontosabb problémái, és ezekre milyen megoldásokat lehet találni.

Jövő tavaszig nagyon sok fórumot tartanak az országban, majd a javaslatokat összegezve március közepére készül el a végső szöveg. Ez még nem az MSZP választási programja lesz, hanem az azt megalapozó szöveg - fűzte hozzá.

"Véget kell vetni a megszorítások politikájának, az adóemelések kormányának, s a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedésre kell koncentrálni". A legnagyobb probléma Magyarországon ma az, hogy nincs munkahely - jelentette ki a pártelnök.

Az a minimális cél, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, aki olyan, tisztességes bért kap a munkájáért, amelyből el lehet tartani a családot, de ehhez be kell indítani a gazdaság motorját. Az unortodox gazdaságpolitika a világgazdaság alakulása miatt is egyre nehezebb helyzetbe hozza Magyarországot, egyre több kárt okoz a magyar választópolgároknak, adófizetőknek.

"Recesszióba fordult a magyar gazdaság", a kormány szerint 0,7 százalékos visszaesés várható az idén, de a gazdasági kutatóintézetek szerint másfél százalék körül lehet a csökkenés - mondta Mesterházy Attila.

Meglátása szerint új adópolitikára van szükség, amely nem a gazdagokat segíti, hanem a kiskeresetűeket. Mindemellett "szétzilált állam, növekvő szegénység" jellemzi az országot - tette hozzá.

Az MSZP elnöke felidézte a miniszterelnök kijelentését, miszerint ötmillió adófizető polgárra lenne szükség az országban, amit Mesterházy Attila szerint két módon érhet el a kormány.

Ha az eddigi 3,8 millió, személyi jövedelemadót fizető polgár számát szeretné ötmillióra gyarapítani, az újabb 1,2 millió munkahely megteremtésének ígéretét jelenti, de a kormány "az egymilliót sem tudja betartani", ezért "komolytalan ígéret ez". De az 1,2 millió új adózót úgy is el lehet érni, hogy "megadóztatják a nyugdíjasokat", s ezt az ötletet erősíti, hogy már nem a svéd, hanem a magyar viszonyokra még kevésbé adaptálható német nyugdíjmodellben gondolkodnak - vélekedett.

Az MSZP elnöke kifejtette: az oktatásban és az egészségügyben béremelést, javuló feltételeket ígértek, amire nincs fedezet, miközben például stadionokra, a Kossuth tér átalakítására, Schmitt Pál lakására vagy parlamenti őrség létrehozására mintegy 200 milliárd forintot terveznek elkölteni. "Ez mind felesleges luxusberuházás", ezt a pénzt munkahelyteremtésre, gazdaságösztönzésre kellene inkább költeni - jelentette ki Mesterházy Attila.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyitnak az üzletek - véget ért a kijárási korlátozás Budapesten is

Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek... Teljes cikk

A második csata a munkahelyek megvédése és visszaépítése lesz

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádió interjújában elmondta, hogy az első csata a járvány megfékezéséről szól, a második a munkahelyek megvédése lesz. Teljes cikk

Bodó Sándor: a cégek saját hatáskörben dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az egészségügyi védekezés szempontjából a távmunka fenntartása javasolt. Teljes cikk