Húszéves járulékcsúcs-nyugdíjba igyekszik a magyar "/>
Megjelent: 13 éve

Húszéves járulékcsúcs-nyugdíjba igyekszik a magyar

A társadalmi elöregedés elengedhetetlenné teszi a nyugdíjrendszer reformját, amelynek szükségességét igazolja az is, hogy rekord magasságba jutott a nyugdíjjárulék mértéke - állapította meg több felszólaló is Siófokon, a X. Jubileumi Pénztár-konferencián.

Antal László közgazdász előadásában arra figyelmeztetett, hogy hosszútávon a társadalom elöregedése jelenti majd az egyik legnagyobb gazdasági problémát. Ha a jövőben tovább nő a születéskor várható élettartam, emelkednek a nyugdíjalap kiadásai is. "Olyan egyensúlyzavarnak nézünk elébe, amelynek pénzügyi konzekvenciájára fel kell készülni" - hangsúlyozta a közgazdász.

Mint kifejtette, az unió számára is súlyos kérdés ez, ami nálunk hatványozottabban jelentkezik majd. Egyebek között azért, mert Magyarországon még az átlagnál jóval alacsonyabbak az életkilátások, ami várhatóan javulni fog, és mert kifejezetten "nyugdíjba igyekvő nemzet a magyar".

Holtzer Péter, az Idősügyi Kerekasztal elnöke arról beszélt, hogy húsz éve nem volt akkora, 33,5 százalék a nyugdíjjárulék, mint amit jövőre kell fizetni. Ez azonban az idei évhez képest nem jelent sokkot - tette hozzá.

A szakember elkerülhetetlennek tartja az önkéntes megtakarítások szerepének növekedését a jövőben, főként azért mert a jelenlegi átlag, ami 550 ezer forint/fő "nevetséges" szintű. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy több nyugdíjjárulékot fizetnek egy évben az emberek, mint amennyi önkéntes megtakarítást felhalmoznak több év alatt.

Holtzer Péter számításai szerint egy mai 35 évesnek, megelőlegezve a 65 éves nyugdíjkorhatárt, legalább havi 10-55 ezer forint megtakarításra van szüksége ahhoz, hogy nyugdíjba menetelekor ne kelljen sokkoló életszínvonal-változást megélnie.

"Amíg nincs egy normális adórendszer ebben az országban, addig nincs miről beszélni, mert adóreform nélkül nincs nyugdíjreform" - fejtette ki az előadó, aki a probléma gyökerét a jelenlegi, rendkívüli egyenlőtlen terhelésben látja. Holtzer szerint a jövőben világossá kell tenni mindenki számára, hogy annyi nyugdíja lesz, amennyit befizet.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek