Megjelent: 12 éve

Idén kevesebbet keresnek az ingatlanközvetítők

Az ingatlanügynöki tevékenység szellemi részét végzők bruttó átlagkeresete a KSH adatai szerint 2003-ban 169 164, 2005-ben 173 541, 2007-ben pedig 243 910 forint volt. A 390 főre vizsgált 2008. első negyedéves adat - 226 193 forint - azonban a bruttó átlagkereset csökkenését mutatja.

images

images

A KSH és a Cégbíróság más-más kritériumok szerint számolja, hogy hány ingatlanközvetítő van Magyarországon. Paczáriné Kovács Tünde, a KSH vállalkozásstatisztikai főosztályának vezetője elmondta, hogy a 2008. áprilisi felmérésük szerint a minimum öt munkatársat számláló, ingatlanokkal foglalkozó szervezetek száma 733.

A KSH adatai szerint az ingatlanügyleteket és egyéb gazdasági szolgáltatásokat végző szervezetek száma országos szinten 1998-ban 292 580, 2003-ban 418 655, 2007-ben pedig 464 015 volt. Ebből Budapesten és Pest megyében 1998-ban 145 526, 2003-ban 201 498, 2007-ben pedig 227 168 szervezet tevékenykedett. A Cégbíróság honlapja szerint azonban kizárólag ingatlanügynöki tevékenységre mindössze 2 238 céget jegyeztek be.

Évente nagyjából 1800-an tanulják ki az ingatlanközvetítést

Netkovszky Kálmán, a FÜTI-Omega Ingatlaniskola ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy az 1990-ben indított ingatlanközvetítői képzésükön évente nagyjából 1000 hallgató végez. Az erre épülő, két éve működő ingatlanvagyon-értékelő tanfolyam vizsgáját eddig körülbelül 700-an tették le, ingatlankezelői oklevelet pedig évente nagyjából 50 ember kap.

Netkovszky véleménye szerint a többi, OKJ-s középfokú végzettséget adó tanfolyam, mint például a Budapesti Műszaki Egyetemé, évente körülbelül további 800 ingatlanközvetítőt, 60 vagyonértékelőt és 10 társasházkezelőt képez ki. Netkovszky becslését támasztja alá, hogy Nádor Balázs, az EFEB oktatási igazgatója szerint központjuk évente megközelítőleg 80 ingatlanközvetítői és ingatlankezelői oklevelet állít ki. A szintén a nagyobb képzési központok közé számító Ingatlan Iskola ingatlankezelő, értékbecslő és társasházkezelői tanfolyamain pedig évente körülbelül 150-en végeznek. Arra azonban, hogy a tanfolyamokról kikerülők közül hányan végeznek tényleges ingatlanközvetítői munkát, nem áll rendelkezésre adat.

A MAISZ azoknak is segít, akik nem tagok. A képzési adatok szerint tehát minden évben körülbelül 2 000 képzett ember kezd foglalkozni az ingatlanértékesítés vagy -kezelés valamely formájával. Ennek alapján felmerülhet a kérdés, hogy az utóbbi években oly gyakran panasz tárgyát képező, a szakma felhígulását okozó, képesítés nélkül ingatlanközvetítői munkát végző egyének vagy szervezetek számára vajon hol marad hely a piacon. Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) főtitkára lapunknak elmondta, hogy a MAISZ 17 évvel ezelőtt még csak 21 tagot számlált. Mára 586 ingatlanos csatlakozott a szövetséghez. Kispál szerint azok a közvetítők, akik nem tagjai a szövetségnek, gyakran követik a MAISZ szakmai és etikai irányelveit.

"A nagy ingatlanközvetítő franchise-ok, mint az Otthon Centrum, a Duna House vagy a City Cartel már tagjai a szövetségünknek, de az ő partnereik nem feltétlenül léptek be hozzánk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne követnék a szövetség irányelveit. Honlapunkon ráadásul folyamatosan tájékozódhatnak a legújabb jogszabály-módosításokról, letölthetnek különböző szakmai anyagokat, konferenciák hangfelvételeit, sőt még azok időpontjáról is tájékoztatást kaphatnak. Ingyenes jogsegélyszolgálatunkat bárki igénybe veheti, a segítségnek anyagi vonzatai csak okiratszerkesztés vagy perben való részvétel esetén támadnak. Fontos szerepet játszik a szakma hitelének erősítésében a szakmai felelősségbiztosítás is, melynek lényege, hogy a szövetség fizet az önhibáján kívül likviditási problémákkal küzdő MAISZ-tag helyett."

www.ingatlanmagazin.com
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter