Megjelent: 2 hónapja

Így változhat a kata

Akár az ekho mintájára is átalakíthatják a katát, vagy szűkíthetik a szakmák körét, amelyekkel igénybe vehető a kedvezményes adózás.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának módosításával megszűnhet az az állapot, hogy szinte valamennyi forgatókönyv esetén kedvezőbb lehetőséget jelent a munkaviszonyban alkalmazottak adóterheihez képest. Akár az ekho mintájára is átalakíthatják a katát – írja a VG.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje a lapnak azt mondta, elképzelhető, hogy a jogalkotó a minimálbér összegéig alkalmazza a főszabály szerinti munkabér adózását, és csak az afeletti részre engedélyezi a vállalkozói jövedelemre vonatkozó tételes adókat. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban azt mondta: az új katát január 1-jétől kellene bevezetni, és ha megmarad az adónem, 12-ről 18 millióra emelkedhet az éves bevételi plafon, a tételes havi adó mértéke viszont tíz éve változatlan, ezért kiigazításra szorul. A Pénzügyminisztérium már megkezdte a szakmai egyeztetéseket, és várhatóan óvatosan nyúl a törvénymódosításhoz, hiszen jelenleg Magyarországon körülbelül 455 ezren katáznak.

Jelenleg a kata szerint adózó vállalkozások terhei szinte valamennyi forgatókönyv esetén kedvezőbbek a munkaviszonyban alkalmazottak adóterheihez képest, ez jelentős ösztönző a trükközésre. 

A katánál főszabályként 12 millió forintos értékhatárig havi 50 ezer forint adót kell fizetni, a legtöbb esetben további évi 50 ezer forintos helyi iparűzési adó (hipa) mellett.

„Annak ellenére, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el az elmúlt években az adóék csökkentésében, a munkabér a legmagasabb adómértékkel terhelt jövedelem Magyarországon, 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, 15 százalékos személyi jövedelemadót és 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot vonnak le belőle” – mutatott rá Czoboly Gergely.

Az adószakértő az ekhoféle irány mellett azt is lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy a katát választók körét azokra a szakmákra szűkítik, amelyekre a jogalkotó eredetileg is gondolt a kedvezményes adózás kapcsán, esetleg éppen fordítva, megnevesítve és kizárva azokat a munkaköröket, amelyekben jellemzően a rejtett munkavállalást tapasztalják. 

Fotó: unsplash.com

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook