Megjelent: 15 éve

ILO: 50 millióra nőhet a munkanélküliek száma

A globális gazdasági válság következtében várhatóan drámaian nőni fog a munkanélküliek, dolgozó szegények és azok száma, akik bizonytalan állásban dolgoznak a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentése szerint.

Az új munkaerőpiaci fejleményektől és a mentő intézkedések hatékonyságától függően a globális munkanélküliség a 2007-es 18 millióról 2009-ben 30 millióra, vagy akár 50 millióra is nőhet, ha a helyzet tovább rosszabbodik.

Az ILO jelentés azt is megállapítja, hogy az utóbbi forgatókönyv esetében akár 200 millió dolgozó kerülhet különleges szegénységbe, főleg a fejlődő országokban.

"Az ILO üzenete realista és nem borúlátó. Globális foglalkoztatási válsággal állunk szemben. Sok kormány tudatában van ennek és intézkedik, de határozottabb és összehangolt nemzetközi intézkedésekre van szükség, hogy elhárítsuk a világméretű társadalmi válságot. A szegénység csökkenése megállt és a középosztály világszerte gyengül. A politikai és biztonsági következmények ijesztőek" - mondta Juan Somavia, az ILO Főigazgatója.

A jelentés legfontosabb előrejelzései

Az új jelentés módosította a múlt októberi előrejelzéseket, amely szerint a globális pénzügyi válság miatt 15-20 millióval nőhet a munkanélküliek száma 2009-re. A legfontosabb következtetések:

- A 2008 novemberi IMF előrejelzések alapján a globális munkanélküliség a 2007-es 5,7 százalékról 6,1 százalékra nőhet 2009-ben, így idén 2007-hez képest 18 millióval emelkedik a munkanélküliek száma a világon.
- Ha a gazdasági kilátások tovább rosszabbodnak, mint azt 2008 novemberében várták, ami valószínű, a globális munkanélküliség 6,5 százalékra emelkedhet, így 30 millióval nőhet a munkanélküliek száma világszerte 2007-tel összehasonlítva.
- A jelenlegi legrosszabb forgatókönyv szerint a globális munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra nőhet, ami azt eredményezi, hogy 50 millióval több a munkanéküli lesz világszerte.
- A dolgozó szegények száma, akik nem keresnek annyit, hogy a napi és fejenkénti 2 dolláros szegénységi küszöb fölé emeljék magukat és családjukat, 1,4 milliárdra emelkedhet, ami elérheti a világ foglalkoztatottjainak 45 százalékát.
- 2009-ben a bizonytalan állásban dolgozók száma - akik vagy segítő családtagként, vagy önfoglalkoztatóként dolgoznak, ahol kevésbé védi őket a szociális háló jövedelmük elvesztése esetén - jelentősen megnőhet a legrosszabb forgatókönyv szerint és elérheti a foglalkoztatott népesség 53 százalékát.

Egyéb megállíptások

Az ILO jelentés szerint 2008-ban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, 10,3 és 9,4 százalék, ezt követi Közép- és Délkelet-Európa (az Európai Unión kívül) és a Független Államok Közössége (FÁK) 8,8 százalékkal, a Szub-Szaharai Afrika 7,9 százalékkal és Latin Amerika 7,3 százalékkal.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát ismét Kelet-Ázsiában mérték, 3,8 százalékot, amit Dél-Ázsia és Dél-Kelet-Ázsia és a Csendes óceáni térség követ, ahol a munkaerő 5,4 illetve 5,7 százaléka volt munkanélküli 2008-ban. A jelentés megállapítja, hogy három ázsiai régió, Dél-Ázsia és Dél-Kelet-Ázsia és a Csendes óceáni térség illetve Kelet-Ázsia produkálta a globális munkahelyteremtés 57 százalékát 2008-ban. Másrészről a Fejlett Országokban és az Európai Unióban a munkahelyek száma 900,000-rel csökkent 2008-ban, ami részben megmagyarázza a globális munkahelyteremtés alacsony számát ebben az évben.

2007-tel összehasonlítva a regionális munkanélküliségi ráta legnagyobb növekedését a Fejlett Országokban és az Európai Unióban tapasztalták 5,7-ről 6,4 százalékra. A munkanélküliek száma 3,5 millióval megugrott a régióban egy év alatt, s elérte a 32,3 milliót 2008-ban.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyre inkább nőhet az érdeklődés a mentális egészségügyi támogatások iránt

A felmérésben megkérdezett munkaadók több mint fele azt mondta, hogy a következő évben valószínűleg növelni fogja a munkavállalók mentális... Teljes cikk

Emelkedik az állami víziközmű társaságoknál dolgozók bére

A munkavállalók alapbérét két lépcsőben fejleszti a társaság. Teljes cikk

Mi Hazánk: megbecsülést a biztonsági őröknek

A párt szorgalmazza, hogy a biztonsági őrök is kaphassanak béren kívüli juttatást és munkába járási támogatást. Teljes cikk