kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Ipar 4.0, avagy a fejlődés fokozódik - "tévhit, hogy a digitalizáció megszünteti a munkahelyeket"

A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával 2024. február 26-án programsorozat indul "A fejlődés társadalmasítása!"címmel, mely az ipar 4.0 fejlődési lehetőségeit kívánja bemutatni. A nyitórendezvényt Egerben, az Emerson Automation FCP Kft. gyárában tartották - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A negyedik ipari forradalom egy a gazdaságban már zajló és egyre fokozódó folyamat, alapja a digitalizáció és az adat, mint napjaink gyártási és termelési folyamatainak elengedhetetlen részei. Magyar viszonylatban az ipari szereplők előrébb járnak a digitális technológiák alkalmazásában, míg a vállalkozások csak most kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket - fejtik ki a közleményben.

A kormány az elmúlt években többféle programmal segítette a vállalkozások digitalizációjának elősegítését: Modern Vállalkozások Program, a Modern Mintaüzem és Mintagyár program, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és folytatása, a GINOP Plusz pályázatai. A most induló Smart Manufacturing Festival, mint országos szintű kezdeményezés e programokat kívánja kiszélesíteni - írták.

Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közlemény szerint hangsúlyozta: versenyképességük javítása érdekében az ipar minden szereplőjének törekednie kell arra, hogy ezzel a folyamattal lépést tartson, és hogy hasznosítani tudja a digitalizáció által kínált lehetőségeket.

A rendezvényen Monostori László, a Nemzeti Technológiai Platform Szövetség és a SZTAKI elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon az ipari termékek GDP-ben betöltött szerepe európai összehasonlításban rendkívül magas - közel 30 százalék -, míg a hazai Ipar 4.0 érettségi szint a középmezőnybe tartozik. Ezért tűzte zászlajára a szövetség a digitalizációs szint emelését.

Az elnök szerint tévhit, hogy a digitalizáció megszünteti a munkahelyeket. A világ és benne Magyarország számára is kulcskérdés az egyszerre fenntartható és versenyképes gyártás, amelyhez az ipari digitalizáció elengedhetetlen. A következő lépés ezen az úton a mesterséges intelligencia alkalmazása, tehermentesítve és támogatva az embert - jelezte.

Tájékoztatása szerint az egri Emerson Automation FCP Kft.-nél kezdődik a kéthetes Smart Manufacturing Festival, amely 30 helyen, mintegy 50 programmal várja az érdeklődőket.

Gödri István, a házigazda vállalat ügyvezetője kiemelte: cége is példázza, hogy az Ipar 4.0 és a digitalizáció olyan eszközök, amelyeket nem csupán a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak. Amennyiben ezekhez a kis- és közepes vállalkozások nem zárkóznak fel időben, végérvényesen lemaradnak.

Emlékeztetett: az Egerben sűrített levegővel működő pneumatika hengereket és szelepeket gyártó Emerson Automation FCP Kft. nem tömeggyártó, inkább széles termékpaletta és kisszériás előállítás jellemzi tevékenységét. Több mint 35 ezer termékkóddal, 60 ezret meghaladó alkatrésszel, 1100 feletti beszállítói létszámmal és napi 1200-at meghaladó rendelésszámmal dolgoznak - ismertette.    

MTI

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ez okozza a legnagyobb kihívást a pénzügyi és számviteli szektorban

A pénzügyi szektorban dolgozók több mint fele tervezi, hogy fizetésemelést kér. Teljes cikk

A SZÉP Kártya márciusban is népszerű fizetőeszköz volt

A költések összege az év első három hónapjában meghaladta a 86 milliárd forintot. Teljes cikk

Erre figyelmeztetik a szakértők az üzemanyagkártyát használó vállalkozásokat

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az... Teljes cikk