Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

Ismét a vasárnapi boltzárról egyeztetnek

Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta, hogy változtatnának a jogszabályokon, az érdekképviselet mégis két tárcával tárgyal az esetleges vasárnapi boltzár újbóli bevezetéséről.

Mégis napirendre kerül a kiskereskedelmet és a foglalkoztatáspolitikát felügyelő minisztériumoknál a több mint két évvel ezelőtt eltörölt vasárnapi nyitvatartás szabályozásának kérdésköre - tudta meg a Magyar Idők. A miniszterelnöknél több százezer munkavállaló képviseletében meghallgatást kezdeményező szakszervezet képviselőit tárgyalóasztalhoz hívták két szaktárca illetékesei.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét Palkovics László miniszter vezetésével szakmapolitikai egyeztetésre hívták. A KDFSZ szerint az újbóli vasárnapi boltzárat szerintük a dolgozók 90 százaléka támogatná. A szakszervezet szerint ezzel enyhíthetnék a béremelések ellenére még mindig fennálló munkaerőhiányt, amellyel könnyítenék a cégek működését.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ első körben azt közölte: aktualitás híján a boltzár ügyében nem terveznek jogszabály-módosítást, mostanra két szakminisztériumban is napirendre kerülhet a téma. Az ITM parlamenti államtitkára, Cseresnyés Péter a kancelláriától kapott felkérés után október elején levélben kereste meg a szakszervezetet, amelyben személyes egyeztetésre hívják Bubenkó Csaba elnököt és szakértőit.
Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke örvendetesnek tartja, hogy a kormány meghallotta több százezer kereskedelmi munkavállaló igényét a foglalkoztatáspolitikai kihívások kezelésére. Mint közölte, ugyan két év alatt átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt az áruházi alkalmazottak bruttó keresete, a mindennapokban mégis a munkaerőhiány egyre több visszás helyzetet eredményez. Itt vélhetően munkajogi jellegű problémákra utalt a szakszervezet vezetője, aki szerint éppen ezért több, alapvető ágazati kérdés halaszthatatlan újragondolása vált szükségessé.

Szerinte szóba jöhet a részleges nyitva tartás is, ezt a fogyasztói szokások megváltozásával indokolja. Kitért arra is: régóta kérik a törvényalkotóktól, hogy december 24-én 14 óra helyett már 12 órakor zárjanak be a boltok, hogy a szenteste napjára beosztott dolgozók időben hazatérhessenek az ünnepi készülődésre, azonban a boltok világában jellemző munkaerőpiaci helyzet immár azt sürgeti, hogy ennél jóval szélesebb rálátással kell újragondolni a foglalkoztatási szabályokat -tette hozzá Bubenkó Csaba.

Magyar Idők

Follow hrportal_hu on Twitter