Megjelent: 9 éve

Ismét szárnyal az autóipar, külföldön a bérek is

Az autóiparban dolgozók az elsők között szenvedték meg a válságot. Gyárakat zártak be, leépítettek, majd a munkaidőt és a béreket csökkentették. A tavalyi év eredményei alapján ez már a múlté, a luxusmárkák kiválóan teljesítettek, így a tervezettnél korábban tárgyalnak a béremelésekről - írja a Népszabadság.

A dolgozók és a szakszervezetek válság idején tanúsított rugalmasságát most kompenzálják a járműipari cégek: a Bosch bejelentette, hogy a fellendülés eredményeiből dolgozói is részesülnek. A ZF is napirendre tűzte a bérkérdést, az Opelnél 2012-re és 2013-ra megállapodtak a bónuszok mértékéről, 2014-ben a cég adózás előtti nyereségének 3,75 százalékát, 2015-ben már a 7,5 százalékát kapnák meg jutalomként a dolgozók. A Daimlernél is két hónappal előbbre hozzák a tarifamegállapodásokat, csakúgy, mint az SKF-nél és a Porschénál, ahol tavaly minden dolgozó 2100 euró karácsonyi jutalmat kapott. A nagyfőnökök ismét különgéppel utazhatnak, és béreik is emelkedtek. A topmenedzserek juttatásai megint az egekben szállnak, csakúgy, mint a céges repülők.

A magyar helyzet azért még közel sem ennyire rózsás. Több mint 75 ezer hazai munkavállaló jövedelmi adatait gyűjtötte össze a merces. hu, melynek elemzése szerint a járműiparban dolgozók átlagos havi bruttó keresete 202,5 ezer forint. Budapesten az autóipari alkalmazottak 210 ezer forintot, Győr-Sopron megyében 257 ezer forintot, Komárom-Esztergom megyében 219,2 ezer forintot, Vas megyében 255 ezer forintot, Fejér megyében 228,5 ezer forintot, Heves és Bács-Kiskun megyében átlagosan 200 ezer forint felett keresnek havonta. Ez még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Népszabadság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter